Linkovi

Sud u Hagu objavio otpužnicu, Tači i ostali stigli u pritvor


Hashim Thaci is pictured during a news conference as he resigns as Kosovo's president to face war crimes charges at a special court based in The Hague, in Pristina, Kosovo, Nov. 5, 2020.
Hashim Thaci is pictured during a news conference as he resigns as Kosovo's president to face war crimes charges at a special court based in The Hague, in Pristina, Kosovo, Nov. 5, 2020.

Specijalni sud u Hagu je potvrdio da su u pritvorni objekat ove institucije pristigli optuženi Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići za koje se navodi da su uhapšeni u periodu između 4. i 5. novembra.

Sud je saopštio da je prvo pojavljivanje pred sudskim vijećem za Jakupa Krasnićija zakazano za ponedjeljak, 9. novembra u 11 časova. Krasnići je uhapšen 4. novembra i istog dana je prebačen u pritvorsku prostoriju Specijalizovanih vijeća u Hagu. Kada će se ostali pojaviti pred sudom, za sada nije poznato.

Prema saopštenju iz specijalnih komora, sudija za prethodni postupak je 26. oktobra 2020. potvrdio optužnicu protiv Tačija, i njegovih saradnika iz ratnog perioda: Veseljija, Seljimija i Krasnićija.

Sud u Hagu je objavio i redigovanu verziju potvrđene optužnice.

Šta stoji u optužnici?

Kako stoji u saopštenju, optužnica navodi da su se ratni zločini nezakonitog ili proizvoljnog hapšenja i lišavanja slobode, surovog postupanja, mučenja i ubistva, kao i zločini protiv čovječnosti kao što su zatvaranje, drugi nehumani postupci, mučenje, ubistvo, prisilni nestanci lica i progoni vršili od najmanje marta 1998. do septembra 1999.

“Na nekoliko lokacija širom Kosova, kao i u Kukesu i Cahanu u sjevernoj Albaniji, pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) izvršili su krivična djela iz optužnice nad stotinama civila i lica koji nisu učestvovala u neprijateljstvima”, stoji u datom saopštenju i precizira da se među žrtvama našli “Srbi, Romi i Aškalije, katolici, civili za koje se vjerovalo da sarađuju sa srpskim vlastima ili da komuniciraju sa Srbima; Albanci koji su podržavali Demokratsku ligu Kosova (pokojnog predsjednika Ibrahima Rugove) ili bili povezani sa tom partijom, kao i sa drugim strankama za koje se smatralo da su protiv OVK”.

U saopštenju se navodi da potvrđena optužnica navodi da su Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići individualno krivično odgovorni po raznim oblicima krivične odgovornosti za krivična djela iz optužnice koja su izvršena u kontekstu oružanog sukoba nemeđunarodnog karaktera na Kosovu i koja su činila dio raširenog i sistematskog napada na lica za koja se smatralo da su protivnici OVK.

Istog dana kada je stigao u Hag Hašim Tači je saopštio da su Specijalizovana vijeća Kosova sa sjedištem protiv njega potvrdila optužnicu za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Potom je podnio ostavku na mjesto predsjednika Kosova, a nekoliko sati kasnije avionom otputovao za Hag.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG