Linkovi

Gvineja: Specijalne jedinice tvrde da su preuzele vlast


Vojno vozilo viđeno je u naselju Kaloum tokom ustanka specijalnih snaga u prijestolnici Konakri, Gvineja, 5. septembar 2021.
Vojno vozilo viđeno je u naselju Kaloum tokom ustanka specijalnih snaga u prijestolnici Konakri, Gvineja, 5. septembar 2021.

Specijalne jedinice vojske Gvineje svrgle su sa vlasti predsjednika države Alfu Kondea. Javnosti je predočeno da je raspuštena vlada, suspendovan ustav i zatvorene državne kopnene i vazdušne granice.

Ujedinjene nacije i Nigerija, najdominantnija afrička država, kritikovale su preuzimanje vlasti silom.

Mamadi Dumbuja, glavnokomandujući elitnom državnom vojnom jedinicom, izjavio je da su, kako je ukazao, siromaštvo i endemska korupcija naveli snage koje predvodi da smijene Kondea sa funkcije.

"Raspustili smo vladu i institucije. Pozivamo braću po oružju da se pridruže narodu", rekao je Dumbuja u obraćanju na državnoj televiziji, ogrnut zastavom Gvineje i okružen somoricom naoružanih vojnika.

"Zajedno ćemo napisati novi ustav", dodao je u obraćanju.

Tome je prethodila pucnjava i borbe u blizni predsjedničke palate u gvinejskoj prijestolnici Konakri.

Fotografija koja prikazuje navodno zarobljenog predsjednika Kondea - čija autentičnost nije potvrđena.
Fotografija koja prikazuje navodno zarobljenog predsjednika Kondea - čija autentičnost nije potvrđena.

Istovremeno, na društvenim mrežama pojavili su se snimci koji prikazuju predsjednika Kondea koga su u spavaćoj sobi okružili pripadnici specijalnih snaga. Agencija Reuters nije uspjela da potvrdi vjerodostojnost tih video zapisa. Konde, čije boravište je trenutno nepoznato, osvojio je treći mandat oktobra 2020. pošto je promijenio ustav - što mu je omogućilo da se ponovo kandiduje za predsjedničku funkciju.

To je izazvalo proteste opozicije koji su prerasli u nasilje čemu je prethodilo značajno uvećanje poreza čiji je cilj bilo povećanje budžetskih priliva. Cijena goriva porasla je za 20 posto - izazivajući nezadovoljstvo brojnih građana.

Za sada nije poznato da li je Dumbuja u potpunosti preuzeo vlast u Gvineji - pošto je Ministarstvo odbrane tokom dana reagovalo tvrdnjama da je napad na predsjedničku palatu odbijen.

"Predsjednička straža, koju su podržali vojnici lojalni državnim odbrambenim snagama spriječila je prijetnju i odbila grupu napadača. Akcije se nastavljaju kako bi se uspostavio mir", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Reuters javlja i da su prije reagovanja gvinejskog Ministarstva odbrane objavljeni i video snimci patroliranja vojnih vozila ulicama Konkarija.

Jedan vojni izvor posvjedočio je da je zatvoren jedini most koji povezuje kopno sa područjem Kalua – u kom se nalazi većina državničkih zdanja i ministarstava. Brojne, teško naoružane vojne snage, bile su raspoređene u zdanju palate, naveo je isti neimenovani izvor za agenciju Reuters.

Ulice gvinejske prijestonlice u danu kada je objavljeno da je u toj državi izvršen prevrat.
Ulice gvinejske prijestonlice u danu kada je objavljeno da je u toj državi izvršen prevrat.

Gvineja je održivi ekonomski razvoj, za vrijeme mandata Kondea, ostvarila zahvaljujući bogatstvu boksitom, zlatom i dijamantima - iako Reuters ukazuje da je mali broj građana imao neposredne koristi od toga.

Aktuelni predsjednik Alfa Konde na vlasti je od 2010. godine. Tokom 2011. preživio je pokušaj atentata.

Gvineja je bivša francuska kolonija koja je unutrašnju samoupravu stekla 1956, a nezavisnost je proglašena 1958. godine. Tokom šezdesetih godina prošlog vijeka Gvineja je bila članica Pokreta nesvrstanih - zalagala se za dekolonizaciju i uzajamnu saradnju afričkih zemalja.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG