Linkovi

Guvernerka Ajove: Bajdenova spoljna politika dovela do ruske invazije na Ukrajinu


Guvernerka Ajove, Kim Rejnolds, 1. marta 2022.
Guvernerka Ajove, Kim Rejnolds, 1. marta 2022.

Republikanska guvernerka Kim Rejnolds iz američke države Ajove stavila je rusku invaziju na Ukrajinu direktno na teret predsjednika Džoa Bajdena i njegovog pristupa spoljnoj politici.

U zvaničnom republikanskom odgovoru na obraćanje demokratskog predsjednika o stanju nacije, guvernerka Rejnolds je ponudila spisak onoga što je opisala kao spoljnopolitičke neuspjehe administracije, uključujući prošlogodišnje haotično povlačenje iz Afganistana, za koje je rekla da je ne samo "koštalo života Amerikanaca", već je "izdalo naše saveznike i ohrabrio naše neprijatelje".

Rejnolds je navela da je Bajden dozvolio invaziju na Ukrajinu tako što je ukinuo sankcije ruskim naftovodima i istovremeno eliminisao domaću proizvodnju nafte. Ona je zaključila da su Bajden i demokrate u Kongresu previše zauzeti "fokusiranjem na političku korektnost, a ne na vojnu spremnost".

"Slabost na svjetskoj sceni ima cijenu", rekla je Rejnolds. "A predsjednikov pristup spoljnoj politici je dosljedno bio premalo, prekasno".

Skrećući pažnju na američku ekonomiju, guvernerka u prvom mandatu je rekla da su Bajden i demokrate u Kongresu prošlu godinu proveli "ili ignorišući probleme sa kojima se Amerikanci suočavaju, ili ih pogoršavajući", posebno inflaciju.

Rejnolds je rekla da je administracija upozorena da bi "trošenje hiljada milijardi dolara dovelo do velike inflacije" i da je rečeno joj je da će antienergetska politika dovesti cijene gasa do novih visina.

Takođe se pohvalila pristupom koji su zauzeli ona i drugi republikanski guverneri u suočavanju sa pandemijom Kovidom 19. Ovo je uključivalo suprotstavljanje ograničenjima zbog koronavirusa, kao što su vakcine i obavezno nošenje maski, posebno onih u državnim školama.

Ona je rekla da je otvaranje škola samo početak "pro-roditeljske, pro-porodične revolucije" koja uključuje zabranu podučavanja takozvane kritičke teorije rase, za koju konzervativci tvrde da bi mogla dodatno podijeliti Amerikance i pogoršati međurasne odnose.

Bajden: Putina dočekao zid koji nije očekivao
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

"Amerikanci su umorni od političke klase koja pokušava da prepravi ovu zemlju u mjesto gdje elitni pogledi govore svima drugima šta mogu, a šta ne mogu da kažu, u šta mogu, a šta ne mogu da vjeruju", rekla je Rejnolds. "Umorni su od ljudi koji se pretvaraju da je način brisanja rasizma kategorizacijom svih prema njihovoj rasi".

Šezdesetdvogodišnja Reinolds je svoju političku karijeru započela kao izabrani blagajnik u ruralnom okrugu, obavljajući četiri mandata na toj funkciji prije nego što je izabrana u Senat države Ajove 2008. Ona je podignuta na mjesto potguvernera dvije godine kasnije kao potpredjsednica guvernera Terija Branstada, koga je naslijedila 2017. godine kada je potvrđen kao izbor tadašnjeg predsjednika Donalda Trampa za ambasadora u Kini.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG