Linkovi

Guverner: Ruske snage kontrolišu veći dio Sjeverodonjecka


Volonter pomaže starijem čovjeku da se evakuiše iz zgrade oštećene u ruskom napadu na Slovjansk. (Foto:AP/Francisco Seco)
Volonter pomaže starijem čovjeku da se evakuiše iz zgrade oštećene u ruskom napadu na Slovjansk. (Foto:AP/Francisco Seco)

Ruske snage sada kontrolišu veći dio istočnog ukrajinskog grada Sjeverodonjeck, ali ga nisu opkolile, rekao je u utorak guverner regiona Lugansk Serhij Gajdaj poslije višednevnih žestokih borbi.

Gajdaj je naveo da je zbog ruskog granatiranja nemoguće dostaviti humanitarnu pomoć ili evakuisati stanovnike.

Gradonačelnik Sjeverodonjecka Oleksander Strijuk prethodno je rekao za agenciju AP da su ruske snage osvojile polovinu tog grada koji je ključan za napore Moskve da brzo uspostavi potpunu kontrolu nad cijelim industrijskim regionom Donbas.

"Grad se u suštini nemilosrdno uništava ulicu po ulicu", rekao je Strijuk.

Dodao je da se nastavljaju žestoke ulične borbe i da artiljerijski napadi ugrožavaju živote 13.000 civila koji se i dalje kriju u porušenom gradu u kojem je nekad živjelo 100.000 ljudi.

Gradonačelnik je rekao da je nemoguće utvrditi broj civilnih žrtava zbog stalnog granatiranja, ali vjeruje da je više od 1.500 stanovnika stradalo od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara. Evakuacija civila iz Sjeverodonjecka zaustavljena je zbog granatiranja.

"Civili stradaju od direktnih udara, šrapnela i pod ruševinama uništenih zgrada, s obzirom na to da se većina krije u podrumima i skloništima", naveo je Strijuk.

U gradu nema struje, a ljudima su potrebna voda, hrana i lijekovi, upozorio je gradonačelnik i istakao da "zaliha hrane ima za još nekoliko dana, ali je pitanje kako da se raspodijeli".

Sjeverodonjeck je važan za ruske napore da osvoji Donbas prije nego što stigne novo zapadno oružje koje bi ojačalo ukrajinske snage. Proruski separatisti već su kontrolisali deo teritorije u tom regionu i borili se protiv ukrajinskih trupa osam godina.

"Možemo već da kažemo da je trećina Sjeverodonjecka pod našom kontrolom", rekao je lider samoproglašene Luganske Narodne Republike Leonid Pasečnik, a prenosi Reuters pozivajući se na rusku državnu novinsku agenciju TASS.

Dodao je da se u gradu vode žestoke borbe, ali da ruske snage ne napreduju toliko brzo koliko su se nadale, tvrdeći da proruski seperatisti žele da "očuvaju gradsku infrastrukturu" i da oprezno napreduju zbog hemijskih fabrika.

Sjeverodonjeck je u posljednjem području koje je pod ukrajinskom kontrolom u regionu Lugansk.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u video obraćanju rekao da je situacija u Donbasu i dalje "izuzetno teška", s obzirom na to da su ruske trupe "u maksimalnoj borbenoj gotovosti" u tom području.

Najmanje tri osobe poginule su, a 6 je povrijeđeno u ruskom raketnom napadu u ponedjeljak veče na grad Slovjansk, zapadno od Sjeverodonjecka, rekao je u utorak ujutro regionalni guverner Donjecka Pavlo Kirilenko. Među nekoliko oštećenih zgrada je i škola.

U susjednom Lugansku, dvoje ljudi je poginulo, a četvoro povrijeđeno u granatiranju, naveo je u utorak na Telegramu guverner Serhij Gajdaj. Nije međutim precizirao gdje se napad dogodio.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG