Linkovi

Guterres: UN će kazniti osoblje umiješano u napad Hamasa na Izrael, poziva na finansiranje UNRWA-e


Palestinci raseljeni zbog izraelske zračne i kopnene ofenzive na Pojas Gaze prolaze kroz improvizirani šatorski kamp u Rafi 27. januara 2024.
Palestinci raseljeni zbog izraelske zračne i kopnene ofenzive na Pojas Gaze prolaze kroz improvizirani šatorski kamp u Rafi 27. januara 2024.

Generalni sekretar nacija Antonio Guterres obećao je u nedjelju da će pozvati na odgovornost "svakog uposlenika UN-a koji je umiješan u akte terora" nakon navoda da su neki zaposlenici Agencije za izbjeglice umiješani u napade Hamasa na Izrael 7. oktobra.

Ali Guterres je pozvao vlade da nastave podržavati Agenciju UN-a za izbjeglice za Palestince (UNRWA) nakon što je devet zemalja zaustavilo finansiranje.

"Svaki zaposlenik UN-a koji je umiješan u teroristička djela bit će smatran odgovornim, uključujući i krivično gonjenje", rekao je šef UN-a u saopćenju. "Sekretarijat je spreman da sarađuje sa nadležnim organom koji je u stanju da krivično goni pojedince u skladu sa uobičajenim procedurama Sekretarijata za takvu saradnju."

U isto vrijeme, rekao je, "Deseci tisuća muškaraca i žena koji rade za UNRWA-u, mnogi u nekim od najopasnijih situacija za humanitarne radnike, ne bi trebali biti kažnjeni."

U svojim prvim direktnim komentarima o ovom pitanju, šef UN-a je iznio detalje o osoblju UNRWA-e umiješanim u "odvratne navodne radnje". Od 12 umiješanih, rekao je on, sa devet je prekinut radni odnos, jedan je potvrđen mrtav, a identitet druge dvojice se razjašnjava.

Britanija, Njemačka, Italija, Holandija, Švicarska i Finska pridružile su se u subotu Sjedinjenim Državama, Australiji i Kanadi u pauziranju finansiranja humanitarne agencije, ključnog izvora podrške za ljude u Gazi, nakon optužbi Izraela.

"Iako razumijem njihovu zabrinutost – i sam sam bio užasnut ovim optužbama - snažno apelujem na vlade koje su obustavile svoje doprinose kako bi barem garantirale kontinuitet operacija UNRWA", rekao je Guterres.

Usvojivši oštriji ton, šef UNRWA-e Philippe Lazzarini rekao je: "Bilo bi krajnje neodgovorno sankcionirati Agenciju i cijelu zajednicu kojoj služi zbog optužbi za kaznena djela protiv nekih pojedinaca, posebno u vrijeme rata, raseljavanja i političkih kriza u regija. "

U saopćenju je pozvao zemlje da preispitaju suspenzije finansiranja. "Životi ljudi u Gazi zavise od ove podrške, a tako i regionalna stabilnost," rekao je Lazzarini.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG