Linkovi

Oxfam: 1% najbogatijih grabe dvije trećine globalnog bogatstva


1% bogatih ugrabilo 2/3 svjetskog bogatstva
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00

1% bogatih ugrabilo 2/3 svjetskog bogatstva

Dobrotvorna organizacija Oxfam kaže da su se ekstremno bogatstvo i ekstremno siromaštvo povećali istovremeno po prvi put u 25 godina – i poziva na pravednije oporezivanje kao odgovor na rastuću nejednakost.

Stotine milijardera, desetine ministara vlada i guvernera centralnih banaka trebalo bi da prisustvuju Svjetskom Ekonomskom Forumu, koji se smatra okupljanjem globalnih super bogatih. U svom izvještaju "Opstanak najbogatijih", objavljenom u ponedjeljak, Oxfam kaže da svjetski milijarderi postaju bogatiji.

“Davos se vraća u januaru. Festival bogatstva se vratio. I donosimo alarmantne nove nalaze koji pokazuju da je jedan posto, jedan posto najbogatijih na svijetu prigrabilo gotovo dvije trećine svog novog bogatstva stvorenog od 2020. godine”, rekao je za Glas Amerike direktor ekonomske pravde Oxfam America Nabil Ahmed.

Profit od pandemije

Oxfam kaže da je izvor tog bogatstva dijelom državni novac: hitna likvidnost upumpana u globalnu ekonomiju dok je pandemija koronavirusa primorala zemlje na zatvaranje 2020.

“To je bilo bitno. Ali u isto vrijeme, ultra-bogati su bili u mogućnosti da zaista prebrode ovaj procvat imovine koji je rezultirao, bum na berzi koji je rezultirao. I bez zaštitnih ograda progresivnog oporezivanja u privredi, ultra-bogati su zaista bili u mogućnosti da napune svoje džepove”, rekao je Ahmed.

Inflacija

Oxfam izračunava da najmanje 1,7 milijardi radnika sada živi u zemljama u kojima inflacija nadmašuje plate, što znači da ljudi postaju sve siromašniji. Bogatstvo milijardera je, međutim, poraslo kako inflacija podiže cijene hrane i energije.

“Trenutna kriza troškova života, sa rastućim cijenama hrane i energije, također stvara dramatične dobitke za mnoge na vrhu. Prehrambene i energetske korporacije bilježe rekordne profite i rekordne isplate svojim bogatim dioničarima i vlasnicima milijarderima. Korporativno profitiranje cijenama pokreće najmanje 50 posto inflacije u Australiji, SAD-u i Evropi, u krizi koja je jednako 'troškova profita' koliko i kriza troškova života", navodi se u izvještaju Oxfama.

"Uspjeli smo pokazati kako je 95 prehrambenih i energetskih korporacija zapravo uspjelo udvostručiti svoj profit 2022.", rekao je Ahmed iz dobrotvorne organizacije za Glas Amerike.

Pošteni porezi

Oxfam poziva da se neočekivani porezi nametnuti energetskim kompanijama prošire na prehrambene kompanije koje ostvaruju velike profite. Također želi porez do 5% na svjetske multimilionere i milijardere.

“Spektakularan rast bogatstva i prihoda na samom vrhu poklopio se sa padom poreza na 1 najbogatijih. Iako postoje razlike između zemalja, opšti trend ka nižim porezima za bogate bio je izuzetno sličan u svim regijama svijeta”, navodi se u izvještaju.

Ekstremna nejednakost nije neizbježna, rekao je Ahmed za Glas Amerike. “Ne radi se o medicinskim sestrama, nastavnicima, srednjoj klasi. Ovdje se zapravo radi o onima na samom vrhu, čime se osigurava da plaćaju daleko pravednije poreze.”

Rješenja

Predsjednik WEF-a smatra da godišnji samit u Davosu zaista koristi cijelom svijetu.

“Toliko je toga u pitanju da zaista moramo pronaći rješenja za ratove i sukobe. Moramo se pobrinuti i da ne uđemo u recesiju, a imamo 10 godina niskog rasta, kao što smo imali 1970-ih. To je u igri i potrebno nam je da svi dionici budu dio rada na sigurnijoj i inkluzivnijoj rastućoj globalnoj ekonomiji”, rekao je predsjednik Svjetskog ekonomskog foruma Borge Brende za Associated Press.

Neke od informacija u ovom izvještaju stigle su iz Associated Pressa.

XS
SM
MD
LG