Linkovi

SAD: Mentalna oboljenja i masovna ubistva ne idu ruku pod ruku


Realan problem je i pogrešno uvjerenje mnogih Amerikanaca da će oružano nasilje i masovna ubistva mnogo vjerojatnije počiniti mentalno bolesni nego mentalno zdravi.

Novinari, i ne samo oni, ne znaju bilo što definitivno i pouzdano o mentalnom stanju Omara Mattena, 29-godišnjeg napadača, ubice koji je u noćnom klubu u Orlandu usmrtio pedesetak i teško ranio isto toliko osoba. To je najgore masovno ubistvo u povijesti Sjedinjenih Američkih Država. U intervjuu za The Washington Post bivša supruga Omara Mattena o ubici je govorila kao o nestabilnom mladom čovjeku koji je, bez ikakvog vidljivog povoda, dolazeći kući počinjao da je tuče. Ta činjenica će, sasvim sigurno, ponovo podstaći raspravu o načinima kako spriječiti da opasno, ubojito oružje ne bude dostupno kriminalcima i mentalno neuravnoteženim. Istraživanja, međutim, ukazuju da mentalna oboljenja i masovna ubistva ne idu ruku pod ruku.

No, krenimo redom.

Prve reakcije nakon masovnih ubistva su uglavnom iste....minute šutnje, odavanje počasti ubijenim, cvijeće, vijenci, baloni, suze..... Tragedije potresu naciju. Ubrzo potom slijede zahtjevi da se pooštre zakoni kako bi mentalno neuravnotežene i bolesne osobe bile spriječene da se domognu oružja. Tokom nedavne specijalne emisije CNN-a jedan od kalifornijskih policijskih šerifa upitao je predsjednika Baracka Obamu:

"Što ste uradili da budu spriječena masovna ubistva i teroristički napadi? Kako da dođemo do mentalno bolesnih i kriminalaca? To je realan problem. Kako da dođemo do njih poštujući zakone?

Realan problem je i pogrešno uvjerenje mnogih Amerikanaca da će oružano nasilje i masovna ubistva mnogo vjerojatnije počiniti mentalno bolesni nego mentalno zdravi, ističe Beth McGinty sa univerziteta John Hopkins i dodaje:

"Većina mentalno neuravnoteženih nije nasilna prema drugima i za većina nasilja, oružanog nasilja, u Sjedinjenim Državama uzrok nije mentalna bolest."

Medijsko izvještavanje doprinosi vjerovanju da mentalna bolest i oružano nasilje idu jedno uz drugo. Mentalna oboljenja, međutim, uzrok su oružanog nasilja samo u oko 4 procenta svih slučajeva u Sjedinjenim Državama, podsjeća Beth McGinty:

"Čak i ako bi imali savršen i krajnje efikasan sistem liječenja svake mentalno neuravnotežene osobe, preduprijedili bi vjerovatno između 3 i 5 odsto slučajeva oružanog nasilja. 95 do 97 procenata slučajeva oružanog nasilja ostalo bi nedotaknuto."

Predrasude o mentalnim oboljenjima negativno utiču na realnu percepciju tog problema, naglašava Paul Gionfriddo iz američke Asocijacije za mentalno zdravlje:

"Danas, u ovo vrijeme, ljudi vjeruju da je mentalna bolest uzrok, podsticaj za nasilje i kada istraga to manje ili više potvrdi, više ne pomišljaju da li je možda i još nešto drugo takođe uticalo na ubilački, nasilni čin."

Eksperti su saglasni u ocjeni da su slučajevi oružanog nasilja nedovoljno istraživani i da bi morali biti mnogo temeljetije analizirani kako bi masovna ubistva nedužnih bila preduprijeđena, ili bar značajno smanjena.

SAD: Mentalna oboljenja i masovna ubistva ne idu ruku pod ruku
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00

XS
SM
MD
LG