Linkovi

Sumnje u bezbjednost ribe iz Meksičkog zaljeva


Predsjednik firme za sakupljanje i prodaju školjki MeTompkin Bay Oyster Todd Casey
Predsjednik firme za sakupljanje i prodaju školjki MeTompkin Bay Oyster Todd Casey

Eksplozija naftne bušotine kompanije BP, u Meksičkom zaljevu je, poznato je, nanijela ogromnu štetu ljudima koji žive od mora u tom području, ali i svim onim radnicima u pogonima diljem Amerike koji pakuju i distribuiraju ribu i školjkaše lovljene u Zaljevu. Nedavno j izljev uspješno začepljen, i vlada je odredjenom broju ribarskih grupa dala dozvolu da nastave s lovom; medjutim još uvijek postoji sumnja i potpunu bezbjednost ribe i morskih plodova iz toga područja.

Evo i primjera:Todd Casey je vlasnik kompanije za distribuciju svježih školjki , Me Tompkin Bay. No, sučeljava se s problemom - kaže kako školjki uopće nema ovoga ljeta.


Caseyev porodični biznis je smješten na obali savezne države maryland. Ekplozija na BP-evoj platformi, hiljadama kilometara daleko, je uništila školjke, i morao je zatvorit biznis ovog ljeta. Nije sam u tome. Najveće količine školjki koje se jedu u Americi , dolaze iz Meksičkog Zaljeva. Broj područja za robarenje je i dalje zatvoren. Odluka o tome hoće li se otvoriti leži na lokalnim i saveznoj vladi.

Nedavno je na raspravi u Kongresu , zastupnik Ed Markey upitao zvaničnika Ministarstva hrane i lijekova Donald Kraemera i znanstvenika pri vladinoj Agenciji za Oceane Bill Lehra, je li roba iz Zaljeva bezbjedna za jesti.

Donal Kraemer, Ministarstvo hrane i lijekova:
Da, uspjeli smo utvrditi bezbjednost ribe, u odnosu na izljev nafte u području.

Kongresmen Ed Markey:
Doktore Lehr, slažete li se s time, da je federalna vlada uspjela provjeriti bezbjednost ribe iz Zaljeva, kako u lokalnim, tako i u saveznim vodama?

Bill Lehr, znanstvenik Agencije za Oceane:
Rekao bih da do sada ulovlejna riba ispunjava sve standarde koje je vlada razvila za bezbjednost morske hrane.


Ribar iz Louisiane Mike Voisin je sretan zbog tog što je čuo.Njegova kompanija pokupi žetvu od 45 do 75 miliona školjki godišnje.

Na otvorenom moru, gdje se ribari u komercijalne svrhe, situacija je takva da bih ulov dao i svojoj djeci.


Ipak, postaviti ribolovnu industriju ponovno na noge znači zadobiti povjerenje javnosti. Na ribljoj pijaci u glavnom gradu Amerike, neki baš nisu sigurni. Ryan Evans i njegova obitelj su vlasnici ribarnice stare preko 70 godina. Kaže medjutim da za sada još ne kupuje ribu iz Zaljeva i objašnjava:

Jednostavno bih želio još malo pričekati, da budem siguran.


Teloria i Abraham Odon su mu odane mušterije. No, i oni se kolebaju:

Teloria govori:
Još se pitam je li sigurno. Kada znam da je riba iz zaljeva, ne uzimam ju.

Ja bih se možda i usudio, kaže Abraham...


Očigledno je da se sumnje u bezbjednost ribe i morskih plodova iz Meksičkog zaljeva , miješaju sa strahovima za dugoročno zdravlje tih voda, i utjecaj na zdravlje ljudi.Kako zbog nafte, tako i zbog kemikalija kojom su je uništavali.XS
SM
MD
LG