Linkovi

SAD: Samit lidera 6 zemalja Perzijskog zaljeva sa predsjednikom Obamom - glavna tema: Iran


Nastojanja predsjednika Obame da postigne nuklearni sporazum sa Iranom, te umiješanost Teherana u sukobe u Jemenu I Siriji, doveli su do povećanih zabrinutosti među američkim saveznicima u Perzijskom zaljevu. Američki predsjednik će nastojati da ublaži te zabrinutosti kada ove sedmice bude domaćin samitu šest zemalja članica Zaljevskog Vijeća za suradnju, na čijem se čelu nalaze sunitske vlade. Iz Bijele kuće izvještava Luis Ramirez.

Za lidere zaljevskih zemalja, ovogodišnji snimci koji pokazuju kako Houthi pobunjenici koje podržava Iran zauzimaju glavni grad Jemena I zbacuju vladu koju su podržavale Sjedinjene države su bili znak sve veće prijetnje koja dolazi od Irana. Oni sada dolaze na samit tražeći uvjerenja o američkoj podršci. Predsjednik Obama ističe da će postizanje sporazuma o nuklearnom pitanju sa Iranom, samo po sebi, značiti sigurnost za njih.

Uvjeren sam da ako ovaj okvirni dogovor bude rezultirao konačnim sveobuhvatnim sporazumom, on će našu zemlju, naše saveznike I cijeli svijet učiniti sigurnijim, rekao je predsjednik Obama.

Ali američki partneri u regionu Perzijskog zaljeva nisu baš sigurni u to. Yousef al Otaiba, ambasador Ujedinjenih arapskih emirata u Sjedinjenim državama, kaže da lideri zaljevskih zemalja žele nadograditi svoj sigurnosni odnos sa Washingtonom.

Mi tražimo neku vrstu sigurnosne garancije, s obzirom na ponašanje Irana u regionu I povećanje prijetnje od ekstremizma. Mi definitivno želimo jači odnos. U prošlosti nam je bio dovoljan samo labav sporazum sa Sjedinjenim državama po pitanju sigurnosti. Ali danas nam je potrebno nešto na papiru, treba nam nešto mnogo čvršće, rekao je gospodin Otaiba.

Iako nikakav sporazum neće biti potpisan, predsjednik Obama planira razgovarati sa liderima zaljevskih zemalja o izgradnji njihovih odbrambenih sposobnosti. Očekuje se da će doći do ubrzanja prodaje naoružanja, uspostave regionalnog odbrambenog sistema protiv iranskih raketa, kao I zajedničkih vojnih vježbi.

Ali predsjednik Obama je prošlog mjeseca u intevjuu za New York Times rekao da monarhije tog regiona na čijem se čelu nalaze suniti također moraju u obzir uzeti još jednu prijetnju, koja dolazi od pojedinaca iz njihovog vlastitog naroda, koji je nezadovoljan nedostatakom političkog rješenja za njihove vlastite probleme. Američki predsjednik je rekao da najveća prijetnja sa kojom se suočavaju članice Zaljevskog vijeća za suradnju možda ne dolazi od Irana, već od unutrašnjeg nezadovoljstva. Obamine kritike domaće politike koju vode lideri zaljevskih zemalja, uz njegovo pružanje ruke Iranu, dovele su do njihovog nepovjerenja. Stoga je u ovom trenutku za presjednika Obamu važno da vidljivo iskaže svoju podršku. Uz večeru u Bijeloj kući, lideri će se sastati u Camp Davidu, predsjedničkom odmaralištu nadomak Washingtona koje se tradicionalno koristi za istorijski važne susrete. Derek Chollet je bivši zamjenik američkog ministra odbrane.

To što će on biti sa zaljevskim partnerima I liderima u Camp Davidu ima simbolično značenje ovdje u Sjedinjenim državama I širom svijeta. To je važan simbol naše predanosti tom regionu, smatra gospodin Chollet.

Sjedinjene države I dalje imaju 35 hiljada vojnika u Perzijskom zaljevu, I, upravo kao I zaljevske zemlje, žele onemogućiti tamošnje destabilizirajuće akcije Irana. I dok niko od samita ove sedmice ne očekuje da riješi sve nesuglasice I nepovjerenje, ipak postoji nada da će to biti prvi korak ka ponovnoj izgradnji povjerenja u partnerski odnos.

XS
SM
MD
LG