Linkovi

Gruzijski parlament odobrio nacrt zakona o "stranom uticaju" koji je izazvao masovne proteste


Demonstranti se okupljaju na protestu protiv zakona o "stranom uticaju" u Tbilisiju, Gruzija, 14. maja 2024.
Demonstranti se okupljaju na protestu protiv zakona o "stranom uticaju" u Tbilisiju, Gruzija, 14. maja 2024.

Gruzijski parlament usvojio je u utorak u trećem i posljednjem čitanju nacrt zakona koji je izazvao podjele i višenedjeljne masovne proteste, a kritičari ga vide kao prijetnju demokratskim slobodama i težnjama zemlje da se pridruži Evropskoj uniji.

Prijedlog zakona zahtjeva od medija, nevladinih organizacija i drugih neprofitnih organizacija da se registruju kao da "sprovode interese strane sile" ako primaju više od 20 odsto svojih sredstava iz inostranstva.

Vlada kaže da je zakon neophodan da bi se zaustavio, kako navode, štetan strani uticaj na politiku zemlje i da bi se spriječili neodređeni strani akteri u pokušaju da je destabilizuju.

Opozicija je osudila nacrt kao "ruski zakon", jer Moskva koristi slične zakone za obračun sa nezavisnim medijima, neprofitnim organizacijama i aktivistima koji su kritični prema Kremlju.

Masovni protesti protiv zakona zahvatili su posljednjih nedjelja ovu zemlju u južnom Kavkazu od 3,7 miliona stanovnika.

Predsjednik Evropskog saveta Charles Michel u utorak je govorio o gruzijskim poslanicima u Kopenhagenu, na konferenciji o demokratiji, i rekao da "ako žele da se pridruže EU, moraju da poštuju osnovne principe vladavine prava i demokratske principe".

Prijedlog zakona je skoro identičan onom zbog koji je vladajuća partija Gruzijski san pod pritiskom povukla prošle godine nakon uličnih protesta. Obnovljene demonstracije potresale su Gruziju nedjeljama, a demonstranti su se sukobili sa policijom, koja je koristila suzavac i vodene topove da rastera masu.

Predsjednica Gruzije Salome Zurabičvili, koja je sve više u sukobu sa vladajućom strankom, obećala je da će staviti veto na zakon, ali Gruzijski san ima većinu dovoljnu da ponovo nadglasa predsjednički veto.

Nakon konačnog glasanja u parlamentu, zakon će biti poslat predsjednici Zurabičvili, a ona ima rok od 14 dana da uloži veto ili da ga odobri.

U parlamentu je izbila tuča dok su poslanici raspravljali o zakonu ranije u utorak.

Poslanik iz Gruzijskog sna Dimitrij Samaradze viđen je kako napada Levana Habeišvilija, predsjednika glavne opozicione stranke Jedinstveni nacionalni pokret, nakon što ga je Habeišvili optužio za organizovanje rulje za prebijanje pristalica opozicije.

Proteklih dana nekoliko demonstranata i opozicionara je pretučeno. Opozicija je incidente povezala sa protestima.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG