Linkovi

Američki senatori postigli sporazum kojim se nastoji suzbiti oružano nasilje


Ožalošćeni posjećuju spomen obilježje u osnovnoj školi Robb, stvoreno u čast žrtvama ubijenim u nedavnoj pucnjavi u školi, u Uvaldeu, Teksas, 6. juna 2022.
Ožalošćeni posjećuju spomen obilježje u osnovnoj školi Robb, stvoreno u čast žrtvama ubijenim u nedavnoj pucnjavi u školi, u Uvaldeu, Teksas, 6. juna 2022.

Dvostranačka grupa od 20 američkih senatora rekli su u nedjelju da su postigli dogovor o pooštravanju zakona o kontroli oružja u Sjedinjenim Državama, jačanju sigurnosti u školama i finansiranju veće zaštite mentalnog zdravlja neposredno nakon masovnih pucnjava koje su užasnule mnoge Amerikance.

"Imamo dogovor koji će spasiti živote", rekao je demokratski senator Chris Murphy iz Connecticuta o paktu koji je postiglo 10 demokrata i 10 republikanaca.

Ako Kongres odobri, to bi bio prvi zakonodavni sporazum u 30 godina kojim se pokušava suzbiti oružano nasilje u SAD-u.

"Mislim da ćete biti iznenađeni obimom našeg okvira", rekao je Murphy, iako sporazum ne uključuje, a na što je pozivao predsjednik Joe Biden, zabranu prodaje jurišnog oružja koje je često bilo korišteno u masovnim pucnjavama.

Biden je u izjavi rekao da okvir "ne čini sve što mislim da je potrebno, ali odražava važne korake u pravom smjeru i da bi to bio najznačajniji zakon o sigurnosti oružja koji bi Kongres usvojio u posljednjih nekoliko decenija".

Lider većine u Senatu Chuck Schumer iz New Yorka nazvao je sporazum "dobrim prvim korakom ka okončanju uporne neaktivnosti u vezi s epidemijom nasilja oružjem".

Lider manjine u Senatu Mitch McConnell iz Kentuckyja, koji je podržao pregovore, objavio je u nedjelju izjavu, rekavši da se nada dogovoru koji će postići značajan napredak u ključnim pitanjima kao što su mentalno zdravlje i sigurnost u školi, te poštovati Drugi amandman.

Zakonodavci su pregovarali o detaljima u protekle tri sedmice nakon tri šokantne masovne pucnjave koje su privukle široku pažnju među mnogim drugim manje publiciranim napadima koji se događaju sedmično u SAD-u.

U jednom slučaju, 10 crnaca je ubijeno iz vatrenog oružja u rasistički inspirisanom napadu na prodavnicu prehrambenih proizvoda u Buffalu u državi New York, dok je 19 učenika i njihova dva učitelja ubijeno u osnovnoj školi u Uvaldeu u Teksasu, a četiri osobe su upucane u smrt u medicinskoj ustanovi u Tulsi, Oklahoma.

Zakonodavci u SAD-u godinama su bili u zastoju oko novih ograničenja prodaje oružja, pri čemu su demokrati gotovo ujednačeno pozivali na strožije granice, a republikanci im se protive, govoreći da bi svaki novi zakon ugrozio pravo Amerikanaca na posjedovanje oružja kako je sadržano u Ustavu SAD-a.

XS
SM
MD
LG