Linkovi

'Grmljavina' motocikala na Nacionalnom Mallu najavljuje Dan sjećanja


Sudionici u redovnom godišnjem motociklističkom skupu u Washingtonu, Rolling Thunder, prolaze Avenijom Constitution, 29. svibnja 2011. (AP Photo/Manuel Balce Ceneta)
Sudionici u redovnom godišnjem motociklističkom skupu u Washingtonu, Rolling Thunder, prolaze Avenijom Constitution, 29. svibnja 2011. (AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

Tisuće vozača motocikala, znanih kao Rolling Thunder, kroz glavni grad Washington voze ceremonijalni krug pozivajući na obraćanje pažnje na probleme veterana i na prisjećanje na pripadnike vojske koji su nestali u akciji

Amerikanci čitav ovaj vikend raznim svečanostima, paradama i sportskim događajima obilježavaju sutrašnji Dan sjećanja, posvećen palima u ratovima. Posljednji ponedjeljak u svibnju, svake je godine dan kad se na grobljima polaže cvijeće u počast američkih vojnika i vojnikinja koji su dali živote služeći svojoj zemlji. Na Nacionalnom groblju Arlington, kraj Washingtona, i mnogim drugim nacionalnim grobljima u zemlji, dobrovoljci postave malu američku zastavicu na svaki vojni grob.

Tisuće vozača motocikala, znanih kao Rolling Thunder, kroz glavni grad Washington danas voze ceremonijalni krug kako bi pozvali na obraćanje pažnje na probleme veterana i na prisjećanje na pripadnike vojske koji su nestali u akciji. Ministar obrane Robert Gates i zapovjednik združenog stožera admiral Mike Mullen obratit će se tom skupu.

Javna televizija i radio prenose večerašnji koncert s Nacionalnog Malla, kojemu će, uz ostale iztaknute javne osobe, prisustvovati i umirovljeni general i bivši državni tajnik Colin Powell. Svečanosti se održavaju i uz ratne spomenike u glavnom gradu i diljem zemlje.

U manje svečanom tonu, ovaj se vikend smatra neslužbenim početkom ljetne sezone odmora, te se slavi piknicima, odlascima na plaže, ili na kiampiranje. Neki Amerikanci kažu da ih brine da je ovaj dan postao više rekreativni praznik nego vrijeme sjećanja i odavanja pošte poginulima.

XS
SM
MD
LG