Linkovi

Grenell specijalni izaslanik SAD za dijalog Srbije i Kosova


FILE - U.S. Ambassador Richard Grenell is pictured in Berlin, Germany, May 8, 2018.
FILE - U.S. Ambassador Richard Grenell is pictured in Berlin, Germany, May 8, 2018.

Američki predsjednik Donald Trump imenovao je ambasadora SAD u Njemačkoj, Ričarda Grenella za specijalnog izaslanika američke administracije za dijalog između Srbije i Kosova, saopštila je Bijela Kuća.

Grenell će ostati da obavlja dužnost američkog ambasadora u Berlinu ali će se aktvno baviti i pregovorima o normalizaciji odnosa između Prištine i Beograda, u nastojanjima da se postigne konačni mirovni sporazum.

Ova odluka je iznenadna, budući da je američka administracija krajem avgusta već imenovala diplomatu Mathewa Palmera za specijalnog izaslanika za Balkan za kojeg se smatralo da će se, između ostalog, baviti i dijalogom.

Odluku Trumpa pozdravio je predsjednik Kosova Hašim Tači koji je u tvitu naveo da se raduje saradnji sa Grenellom kako bi "osigurali konačni mir na Balkanu uvodeći Kosovo u NATO i porodicu EU zemalja".

Pregovori između Kosova i Srbije su zastali prošlog novembra nakon što je kosovska vlada uvela taksu od 100 odsto na uvoznu robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Beogradska strana je nastavak dijaloga uslovila ukidanjem takse. Evropska unija koja je do sada imala ulogu pomagača u dijalogu je u više navrata pozvala prištinske vlasti da suspenduju ovu odluku i time omoguće nastavak pregovora. Taj zahtjev su ponovili svi predstavnici međunarodne zajednice.

Normalizacija odnosa između Srbije i Kosova je preduslov za obje zemlje da nastave euroatlantske integracije.

Na Kosovu će se u nedjelju održati vanredni parlamentarni izbori, a Brisel i Washington očekuju da među prvim odlukama buduće kosovske vlade bude upavo ukidanje takse kako bi se nastavili razgovori.

Evropska unija će najvjerovatnije takođe imenovati svog predstavnika koji će se, poput Grenella, baviti isključivo pregovorima između Beograda i Prištine.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG