Linkovi

Grčka: Mnogi plaćaju za zabavu na kojoj nisu bili


Grčka: Mnogi plaćaju za zabavu na kojoj nisu bili
Grčka: Mnogi plaćaju za zabavu na kojoj nisu bili

„To je kao zabava tamo negdje. Neki odu na zabavu, dobro se zabave, i kada se zabava završi pošalju mi račun. A ja čak i nisam bio na zabavi.“

Grci su štrajku, na ulicama, u sukobima sa policijom... Povod dobro poznat... oštre mjere štednje grčke vlade kako bi otvorila vrata za milijarde eura novih pozajmica bez kojih Grškoj prijeti bankrot, finansijski cunami koji bi zapljusnuo Evropsku uniju i imao teške posljednice i na svjetski ekonomski oporavak.

Prostor ispred zgrade grčkog parlamenta je jedno od mjesta okupljanja prosvjednika i danju i noću. Njihova poruka političarima koje su birali je da im je dosta svega.

Grci su na ulicama više od mjesec dana. Foula Farmakidi je jedna od njih. Kratko kaže:

Foula Farmakidi
Foula Farmakidi

„Na ulici sam jer mislim da trebam tu da budem. Nemamo nikakvu budućnost i to je razlog što moramo nešto učiniti.“

Grci prosvjeduju protiv kresanja javne potrošnje i povećanja poreza. Tokom protekle godine socijalna potrošnja je uveliko smanjena, a mnogi Grci zaposleni u državnim službama ostali su bez posla.

Sada jedu na ulicama, neki i spavaju .... i razgovaraju o politici. To je jedan od načina mirnog prosvjedovanja.

Naravno, dolazi i do žestokih sukoba policije u prosvjednika. Suzavac i kamenice su najšešće oružje jednih i drugih.

U aktualnim grčkim zbivanjima i sindikalne unije su značajan dio prosvjeda. Štrajkovima i marševima bore se protiv mjera štednje i vladinih planova da proda javna dobra, da privatizira puteve, vodovode, banke....

Ektoras Kavadias, potpredsjednik Unije štednih zadruga, kaže da vlada želi prodati jedan dio tih zadruga i ističe da zaposleni u njima ne bi trebalo da plaćaju cijenu vladinog duga i deficita:

Ektoras Kavadias
Ektoras Kavadias

„To je kao zabava tamo negdje. Neki odu na zabavu, dobro se zabave, i kada se zabava završi pošalju mi račun. A ja čak i nisam bio na zabavi.“

Grčka nije jedina evropska zemlja u kojoj građani prosvjeduju.

I Španija je potresena serijom protesta od maja naovamo. U Madridu, prosvjednici su na centralnom trgu glavnog španskog grada već pun mjesec dana.

I ispred Bastilje, u Parizu, Francuzi takođe ispoljavaju svoje frustracije.

Iain Begg, ekonomista prestižne Škole za ekonomiju u Londonu, konstatuje da građani mnogih zemalja Evrope trpe zbog mjera štednje i dodaje:

Iain Begg
Iain Begg

„Jedan od razloga za nemire na ulicama Atine, za proteste u Madridu i drugdje je i taj što obični ljudi žele reći da oni nisu krivi za prekomjernu potrošnju, deficite, dugove...“

Za sada je ekonomska stabilnost Grčke na ivici noža. Evropska unija će pomoći izdašnim pozajmicama. Grčki parlament je usvojio program stabilizacije težak preko 30-ak milijardi eura. Cijenu ekonomskog oporavka i uspostavljanja budžetske ravnoteže Grci, ipak, moraju i prihvatiti i podnijeti.

XS
SM
MD
LG