Linkovi

Grčka: Sve veći redovi pred javnim kuhinjama


Do kada besplatno povrće za Grke u nevolji?
Do kada besplatno povrće za Grke u nevolji?

Osigurati hranu za sve u nevolji, kao i za sve one koje će nevolje sustići, još je jedan ogroman izazov za novu grčku vladu

Recesija u Grčkoj približava se petoj godini trajanja i sada mnogo brže nego prethodnih godina raste broj Grka koji se nisu u stanju prehraniti bez pomoći drugih. U redovima ispred javnih kuhinja u Atini, u koje su ranije stajali uglavnom imigranti bez potrebnih radnih dokumenata i beskućnici, sada su i mnogi Atinjani, prisiljeni sticajem nepovoljnih ekonomskih i finansijskih okolnosti.

U vrijeme je ručka pred jednom od kuhinja gradskih mnogo je onih koji nemaju dovoljno. U te kuhinje, prvobitno namijenjene djeci roditelja u nevolji, pristiže sve više i više penzionera i nezaposlenih.

Kuhinju sa timom volontera vodi George Apostolopolos. On kaže da za sada u gradskom budžetu ima novca i dodaje:

„Strahujemo jer ne znamo šta će se desiti sutra. Ta neizvjesnost je najveći problem. Pokušavamo najviše to možemo.“

Prostrano dvorište u kojem se služi pripremljena hrana bilo je puno nevoljnika svih urasta i godina. Snimanje nije bilo dozvoljeno. Mnogi ne žele da drugi vide gdje su i zašto su tu.

Christos i Maria pristali su govoriti nakon objeda.

Christos je pristojno živio do prije neku godinu. Imao je saobraćajnu nesreću, tokom liječenja ostao bez posla. Sada kaže:

„Imam 48 godina. Pamtim kako je bilo ranije. Posljednjih četiri, pet godina i ja i Grčka smo u najtežoj situaciji.“

Maria je vodila jednu radnju sa odjećom. Sa nadolaskom krize izgubila je posao:

„I ne samo to, ostala sam i bez doma jer nisam mogla plaćati 450 eura mjesečno. Sada sam beskućnica i dva puta dnevno dolazim u javnu kuhinju da nešto pojedem.“

Javne kuhinje nisu dovoljne za sve kojima je pomoć u hrani nužna. Na stotine Atinjana staju u red u gradskom centralnom parku da bi dobili nešto povrća. Farmeri sa otoka Krit ovog tjedna su, primjera radi, sa 27 tona patlidžana, paprika, paradajza i drugog povrća pomogli gradskim vlastima Atine.

Nikos Saprovalakis, jedan od farmera, ističe:

„Nećemo na ovaj način riješiti problem prehrane. Pokazujemo našu solidarnost, dokazujemo da su Grci i u ovim teškim vremenima zajedno, jedinstveni.“

Spiros Kalamantis, jedan od Atinjana koji su dobili paket povrća, kaže:

„Nezaposlen sam nekoliko godina. Potrebna mi je pomoć. Ništa više.“

Nezaposlenost u Grčkoj se povećava, plate i penzije se smanjuju, porezi rastu.... Osigurati hranu za sve Grke koji su već u nevolji, kao i za sve one koje će nevolje sustići, još je jedan ogroman izazov za novu grčku vladu već od prvih dana njenog formiranja.
Grčka: Sve veći redovi pred javnim kuhinjama
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00
XS
SM
MD
LG