Linkovi

Granice EU zatvorene za BiH


Savjet Evropske unije (EU) usvojio je preporuku za postepeno ukidanje privremenih ograničenja za nebitna putovanja u EU, a na listi se ne nalazi BiH.

Prema ovoj odluci, samo Crna Gora i Srbija iz regiona su uključene u takozvanu pozitivnu listu i građani ovih zemlja mogu putovati u EU od 1. jula.

Sve ostale zemlje regiona smatraju se nebezbjednim zbog pogoršanja epidemiološke situacija sa zarazom COVID-19.

U odluci o usvajanju preporuka objašnjava se da kriterijumi za određivanje trećih zemalja za koje bi trebalo ukinuti trenutno ograničenje putovanja, obuhvataju posebno epidemiološku situaciju i mjere zaštite.

Da bi se otvorile granice prema trećoj zemlji, broj novih slučajeva COVID-19 , trebao bi biti blizu ili ispod prosjeka u EU, što podrazumijeva maksimalno 16 zaraženih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana.

Takođe u ovim zemljama treba da postoji, “stabilan ili opadajući trend novih slučajeva tokom ovog perioda u odnosu na prethodna 14 dana”.

Podatke koje su zemlje članice imale u uvid kako bi donijele odluku, datiraju od 15. juna 2020. godine.

Iz Savjeta EU je saopšteno da će se ova lista bezbjednih zemlja, preispitati i ažurirati svake dvije nedelje.

Usvojene preporuke nisu obavezujuće za zemlje članice EU, koje mogu da nastave sa sprovođenjem dodatnih restriktivnih mjera za putovanja građana iz takozvanih trećih zemalja.

Takođe svaka država EU ima suvereno pravo da individualno uvede ili ne, dodatne preventivne mjere za građane koji eventualno dolaze iz trećih zemlja, prema kojima su otvorene granice.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG