Linkovi

New York: Neobična plesna izvedba na željezničkoj stanici


Dva puta dnevno, stanica Grand central se pretvara u nešto sasvim drugo--nešto što izgleda kao san.

Specijalna izvedba, nazvana Heard NY, zabavlja putnike i prolaznike na jednoj od najprometnijih njujorških stanica, terminalu Grand Central. U znak obilježavanja stote godišnjice postojanja te stanice, izvedba koja kombinira muziku, ples i konje, oduševljava publiku.

Dva puta dnevno, stanica Grand central se pretvara u nešto sasvim drugo. 30 konja pase, pleše i inspirira putnike koji prolaze kroz tu poznatu željezničku stanicu. Stvaratelj izvedbe, umjetnik i plesač Nick Cave, vidio je stanicu kao prekretnicu, i zamislio ljude, odnosno putnike, kao konje koji prelaze neki drugi svijet. On kaže da je osjećao građansku dužnost da uhvati takvu ljudsku maštu.

Imamo tendenciju da se toliko uronimo u sadašnjicu i u svoje poslove, da više nemamo sposobnost da sanjamo, kaže Nick Cave.

Mnogima u publici se svidio njegov osjećaj.

Kada god bi se pretvorili u konje i počeli kretati, izgledalo je kao san. Osjećala sam kao da sam u nekom drugom svijetu, kaže jedna od posjetiteljki.

Jedno od Nickovih glavnih umjetničkih obilježja su takozvani soundsuits, dijelom skulptura, a dijelom kostim, koji ožive kada počne udaranje bubnjeva.

Ja sam iz Nigerije, i bubnjevi su dio kulture moje zemlje. Koriste se u crkvama, na različitim događajima, i kada sam ih čula, to me je vratilo mojoj kući, kaže jedna posjetiteljka.

Konje imitiraju plesači iz plesne škole The Ailey School, koju je osnovao legendarni koreograf Alvin Ailey. Dva izvođača harmonično dočaravaju pokrete konja.

Mislim da bi bilo divno biti jedan od njih, volio bih da sam jedan od njih. Zamišljao sam kako bi izgledalo biti jedan od njih, kaže jedan dječak.

Izvedba je dio proslave stogodišnjice stanice Grand central i predstavljena je dijelom u organizaciji grupe Creative time, koja sponzorira inovativne projekte u New Yorku. Anne Pasternak, direktorica grupe, kaže da je ručni rad Nicka Cavea umjetnost učinio pristupačnom, jer je izložena na javnom mjestu besplatno. Konji, kaže ona, dočaravaju korijene stanice Grand central.

Prve vozove koji su ulazili i izlazili iz stanice Grand central, vukli su konji. Pegasus je oslikan na plafonu glavnog terminala, a svi volimo životinje, zar ne?, kaže Anne Pasternak.

Heard NY, kao i san, iščezava—izvedbe traju samo do kraja mjeseca. Ali kao i san, publika sa sobom uvijek ponese dio čarolije.
New York: Neobična plesna izvedba na željezničkoj stanici
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00
XS
SM
MD
LG