Linkovi

Građani BiH, u prosjeku, digitalno nespremni i zastarjeli


Građani BiH, u prosjeku, digitalno nespremni i zastarjeli
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:26 0:00

Nermana Ajanović-Hajdarpašić, voditeljica Odjela projekata u firmi Kolektiv predstavila je rezultate istraživanja o stepenu digitalnih vještina među građanima u BiH. Skoro polovina stanovništva, u digitalnim vještinama za svijetom kasni decenije.

Prema istraživanju o digitalnim vještinama koje je provela firma Kolektiv, većina kompanija njih 73 posto tvrdi da su digitalne vještine veoma važne ili presudne za njihovo poslovanje, međutim većina njih (49 posto) nije osigurala ni jednu edukaciju za digitalne vještine za svoje zaposlene u zadnjih godinu dana. Također, istraživanje je pokazalo da 55 posto zaposlenih nije imalo niti jednu edukaciju za digitalne vještine u kompaniji za koju rade.

– Posmatrano po vrsti posla koju obavljaju i sektorima, najmanje se ulaže u digitalnu edukaciju zaposlenih u medijima, zdravstvu, proizvodnji, a na četvrtom mjestu je obrazovanje, nauka i istraživanje. Vrlo je interesantno da čak 52 posto zaposlenih u ICT nije imalo niti jednu edukaciju za digitalne vještine na radnom mjestu, kazala je voditeljica Odjela projekata u firmi Kolektiv Nermana Ajanović-Hajdarpašić na konferenciji za novinare održanoj u Sarajevu.

Kako je ovom prilikom naglašeno u istraživanju je učestvovalo 1.900 ispitanika, zaposlenih i nezaposlenih osoba te sto kompanija. Kako je istakla Ajanović-Hajdarpašić preduslov za učešće u istraživanju bila je digitalna pismenost koja uključuje vještinu korištenja Interneta. Ona je ovom prilikom podsjetila da prema posljednjem popisu stanovništva, 40 posto građana BiH nema ni osnovne vještine digitalne pismenosti.

– Kada je riječ o utjecaju digitalnih vještina na karijeru i zapošljavanje, 23 posto učesnika smatra da zbog nedostatka digitalnih vještina nisu mogli pronaći posao, dok 30 posto zaposlenih smatra da nedostatak digitalnih vještina utiče na obavljanje posla. Među anketiranim 38 posto kompanija daju prednost ili isključivo zapošljavaju kandidate sa adekvatnim nivoom digitalnih vještina, kazala je Ajanović-Hajdarpašić.

Rubrike

XS
SM
MD
LG