Linkovi

Podnesena žalba na odluku o smjeni Gordane Tadić


Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić (Izvor: BIRN BiH)
Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić (Izvor: BIRN BiH)

Punomoćnik Gordane Tadić uputio je žalbu na odluku Drugostepene komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) kojom se ona s pozicije glavne državne tužiteljice premješta na mjesto tužiteljice, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Kako su za BIRN BiH kazali, sa žalbom će se postupiti u skladu i u rokovima predviđenim Zakonom o VSTV-u BiH i Poslovnikom ovog pravosudnog tijela.

Odluka po žalbi donosi se na zatvorenoj raspravi tokom sjednice VSTV-a.

“U trećem stepenu se ne raspravlja o odgovornosti, to je utvrđeno u prvostepenoj i drugostepenoj odluci, raspravlja se samo o izrečenoj sankciji”, rekao je na prethodnoj sjednici Halil Lagumdžija, predsjednik Vijeća, navodeći da će sama rasprava biti zatvorena za javnost, ali da će se odluka saopćiti nakon njenog donošenja.

Drugostepena disciplinska komisija je 16. septembra 2021. godine po žalbi Tadić potvrdila odluku Prvostepene disciplinske komisije od 23. jula.

Do objave teksta, punomoćnik glavne državne tužiteljice Vlado Adamović se nije javio za komentar.

On je ranije za BIRN BiH kazao kako je bio “spin da je zbog neupotrebe CMS sistema tužiteljica birala tužitelje i dodjeljivala predmete”.

“U postupku je utvrđeno da to nije tačno, predmete su dodjeljivali šefovi odjeljenja, a svi svjedoci su izjavili da ona nikad nije mijenjala odluke šefova odjeljenja”, naveo je ranije Adamović, dodavši kako su spinovi i pogrešne informacije proistekli iz Tužilaštva BiH.

Adamović je naveo i kako prigovor na to da “stalno jedan tužilac radi određenog čovjeka” predstavlja pravilo i zakonsku obavezu prema kojoj okrivljeni ima pravo da mu se vodi jedinstven postupak pa se tužiocu koji vodi jedan predmet dostavi i drugi.

Disciplinskom tužbom, podnesenom u aprilu ove godine, Tadić se tereti za nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti, odnosno za svjesno zanemarivanje obaveze i naloga VSTV-a da se predmeti Tužilaštva raspoređuju u rad tužiocima putem automatskog sistema raspodjele (TCMS) u periodu njenog mandata na funkciji glavnog tužioca.

Na teret joj je stavljeno i propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća, a ova tačka se tiče propuštanja da kao rukovodilac Tužilaštva BiH, primjenom odredaba Zakona o zaštiti tajnih podataka, osigura pokretanje postupka personalnih sigurnosnih provjera osoblja ove institucije koje rukuje tajnim podacima, kao i naloga Vijeća da sve pravosudne institucije u BiH provedu sve obaveze i mjere navedenog zakona.

Ona se teretila i za ponašanje u Tužilaštvu ili izvan njega, ali je Ured disciplinskog tužioca (UDT) na pripremnom ročištu odustao od ove optužbe. Ova tačka se odnosila na narušavanje ugleda pravosuđa neosnovanim zahtjevom za isplatu potraživanja u vezi s najmom stana, dok je za preostale tačke proveden postupak.

Tadić je za glavnu tužiteljicu imenovana u januaru 2019., a funkciju vršioca dužnosti glavnog tužitelja je prije toga obavljala od septembra 2016. godine, nakon suspenzije Gorana Salihovića.

  • 16x9 Image

    DETEKTOR .BA

    Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je medijska nevladina organizacija sa sjedištem u Sarajevu i objavljuje na platformi Detektor. Specijalizirana za praćenje i izvještavanje sa suđenja za ratne zločine, korupciju i terorizam. Novinari BIRN-a BiH godinama su vodeći izvori za javnost iz oblasti tranzicijske pravde, vladavine prava i ekstremizma.

XS
SM
MD
LG