Linkovi

Goran Salihović negirao krivicu za zloupotrebu položaja


Arhiv - Goran Salihovć
Arhiv - Goran Salihovć

Goran Salihović, bivši glavni državni tužitelj, izjasnio se da nije kriv po optužnici za zloupotrebu položaja koju je Tužilaštvo BiH podiglo protiv njega.

Salihović je kazao da razumije djelo koje mu se stavlja na teret, ali da mu optužnica nije jasna, te da je kontradiktorna.

“Ne osjećam se krivim ni po jednoj optužbi. Tamo mi se na teret stavlja imovinska korist koju sam ostvario, da sam sebi pribavio novac. Ne vidim osnovne elemente za krivično djelo. Nema umišljaja, nema lične odgovornosti”, rekao je Salihović na izjašnjenju o krivici.

Salihović je optužen da je, kao glavni tužilac Tužilaštva BiH, u periodu od početka februara 2013. do 28. septembra 2016. godine postupao suprotno Odluci o uslovima i načinu korištenja sredstava za reprezentaciju i poklone, odnosno prekoračio limit potrošnje u zemlji i inostranstvu na mjesečnom nivou.

Prilikom službenog putovanja iz Pariza 29. aprila 2015., zajedno sa svojim saradnicima i pratiocem Direkcije za koordinaciju policijskih tijela – kako stoji u optužnici – zbog turističkog obilaska grada i unatoč upozorenjima, zakasnio je i propustio let za koji su imali povratne karte.

“Ja sam bio u Parizu gdje sam držao predavanje o terorizmu, te zbog toga opravdano zakasnio na avion. Nisam ja razgledao Pariz pa zakasnio”, kazao je Salihović.

To je za posljedicu imalo kupovinu novih karata, koje je Salihović, prema optužnici, platio svojim sredstvima, ali po povratku je od rukovodioca Odjela za materijalno-finansijske poslove zahtijevao i naložio mu da mu refundira iznos od 3.874 konvertibilne marke (KM), a potom je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela izvršila povrat novca Tužilaštvu za svog uposlenika u iznosu od 1.291 KM.

Kako stoji u optužnici, na taj način Salihović je oštetio budžet Tužilaštva BiH u iznosu od 2.583 KM, a budžet Direkcije u iznosu 1.291 KM.

Prema optužnici, Salihović je bio upoznat s Pravilnikom Vijeća ministara BiH o korištenju sredstava za reprezentaciju i s limitom od 20.000 KM koji je određen za Tužilaštvo BiH na godišnjem nivou, ali je svjesno postupao drugačije.

Prema saopćenju Suda BiH, Salihović je sebi pribavio imovinsku korist koja prelazi 50.000 KM.

XS
SM
MD
LG