Linkovi

Srbija: Uhapšen i Goran Hadžić


Srbija: Uhapšen i Goran Hadžić
Srbija: Uhapšen i Goran Hadžić

Posljednji haški optuženik Goran Hadžić, skrivajući se pod lažnim identitetom, uhapšen je u trenucima kada je išao, kako se navodi, po novac. Nakon hapšenja je pritvoren i biće ispitivan na beogradskom Specijalnom sudu. Bez brade izgledao je neprepoznatljivo, a policajcima koji su ga uhapsili odmah je priznao ko je.

Hadžićevo hapšenje potvrdio je na vanrednoj konferenciji za novinare predsjednik Srbije Boris Tadić. On je naveo da je do hapšenja došlo oko pola devet ujutro na području Fruške gore. Srbija je time, kako je istakao gospodin Tadić, odgovorila na zahtjeve Haškog tribunala, a nastaviće i dalje ispunjavati svoje međunarodne obaveze. On je dodao i da će biti pokrenuta istraga kojom bi se trebalo utvrditi ko je sve pomagao Hadžiću u skrivanju i bježanju pred pravdom.

Hadžićev advokat Toma Fila saopštio je da će izručenje posljednjeg optuženika za ratne zločine Tribunalu u Hagu teći kao i u slučaju Ratka Mladića. Prvo slijedi službena identifikacija u pritvorskoj jedinici, zatim upoznavanje sa optužnicom, a kada nadležno sudsko vijeće donese odluku o njegovom izručenju, Hadžić će biti prebačen u Haga.

Goran Hadžić je optužen 2004. godine za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Optužen je da je kao predsjednik Srpske autonomne oblasti Slavonija, Baranja i Zapadni Srem, i kasnije kao predsjednik Republike Srpske Krajine, kao suizvršilac učestvovao, u udruženom zločinačkom poduhvatu tokom oružanih sukoba u Republici Hrvatskoj.

Glavni haški tužitelj Serge Brammertz je u saopštenju pozdravio Hadžićevo hvatanje i zatvaranje, te istakao da Tribunal sada može dovršiti posao.

„Za osiguranje pune odgovornosti za zločine počinjene tokom rata u bivšoj Jugoslaviji moramo udvostručiti svoju predanost podršci nacionalnim tužiteljstvima" - takođe je navedeno u saopštenju gospodina Brammertza koje je objavio haški Tribunal.

U saopštenju se navodi da su dogovori oko Hadžićeva izručenja počeli i da se njegovo prebacivanje u Hag očekuje unutar nekoliko dana.

Gospodin Brammertz odaje priznanje Beogradu. Uz hapšenje Gorana Hadžića i nedavno izručenje Ratka Mladića poručuje da je Srbija pružila "vidljive dokaze" suradnje sa Haškim tribunalom.

XS
SM
MD
LG