Linkovi

Google nakon tužbe mora da uništi podatke koje čuva o korisnicima


Logo Googlea (Foto: REUTERS/Steve Marcus/File Photo)
Logo Googlea (Foto: REUTERS/Steve Marcus/File Photo)

Google je pristao da uništi milijarde podataka pošto su ga korisnici tužili da tajno prati kako koriste internet ljudi koji su mislili da koriste opciju da privatno pregledaju sadržaje.

Uslovi nagodbe podneti su u ponedjeljak u saveznom sudu u Aucklandu u Californiji i čeka se odobrenje američke okružne sutkinje Yvonne Gonzalez Rogers.

Advokati korisnika procjenjuju da će dogovor o poravnanju vrijediti više od 5 milijardi dolara, a najviše 7,8 milijardi. Iako korisnici neće dobiti odštetu, oni i dalje mogu pojedinačno da tuže za naknadu štete.

Grupna tužba je počela 2020. i obuhvata milione korisnika koji su koristili privatnu opciju za korištenje Googlea od 1. juna 2016. Korisnici su tvrdili da analitika Googlea, kolačići i aplikacije omogućavaju da kompanija Alphabet (vlasnik Googlea) otvara novu stranicu, preko koje prati ljude koji su postavili Chrome pretraživač na režim "incognito", a druge pretraživače na "privatno" pregledanje.

Rekli su da je to omogućilo Googleu da neodgovorno gomila informacije i da sazna o prijateljima korisnika, omiljenoj hrani, hobijima, navikama pri kupovini i najintimnijim i potencijalno sramotnim stvarima koje traže na mreži.

Prema nagodbi, Google će ažurirati podatke o tome šta prikuplja u opciji privatnog korištenja, što je već započeo. Također će omogućiti anonimnim korisnicima da blokiraju kolačiće trećih strana na pet godina.

"Rezultat je da će Google prikupljati manje podataka od privatnih sesija pregledanja korisnika i da će zarađivati manje novca od podataka", napisali su advokati korisnika.

Google nije odmah odgovorio na zahtjeve za komentar.

Prema sudskim dokumentima, Google podržava nagodbu, ali se ne slaže sa pravnim i činjeničnim kvalifikacijama. Advokat korisnika nazvao nagodbu istorijskim korakom u traženju poštenja i odgovornosti od dominantnih tehnoloških kompanija.

XS
SM
MD
LG