Linkovi

Godinu dana nakon obraćanja predsjednika Obame muslimanima


Predsjednik SAD Barack Obama prilikom govora u Kairu
Predsjednik SAD Barack Obama prilikom govora u Kairu

Muslimani kažu da će za bolje odnose biti potrebno dosta strpljenja – na što je upozorio i predsjednik Obama, u svom govoru u Kairu, prije godinu dana

Prije godinu dana predsjednik Barack Obama se u Kairu u Egiptu obratio stanovništvu muslimanskih zemalja. Cilj ovog obraćanja bio je početi s poboljšanjem odnosa između Amerike i islamskog svijeta. Godinu dana kasnije, novinari Glasa Amerike upitali su muslimane iz nekoliko zemalja kakve su bile posljedice Obamina govora odnosno je li on polučio uspjeh.

Predsjednik Obama je u obraćanju muslimanima svijeta izrazio nadu da će se vjerske, društvene, političke i gospodarske razlike - koje postoje i odnosima islama i Amerike – postupno smanjivati.

"Naše su odnose te razlike definirale i suviše dugo. Zbog toga, jačaju oni koji siju mržnju – umjesto onih koji rade za mir. Zbog toga, uspijevaju oni koji promoviraju sukobe, umjesto onih koji žele suradnju – koja je potrebna da bi svi naši narodi živjeli u pravdi i bogatstvu."

Kairo: Gotovo ništa ostvarenog iz prošlogodišnjeg govora predsjednika Obame
Kairo: Gotovo ništa ostvarenog iz prošlogodišnjeg govora predsjednika Obame

S odmakom od godinu dana, mnogi u islamskom svijetu uvjereni su da je upravo ovakav Obamin optimizam bio i glavna mana njegova govora. Hala Mustafa, urednica egipatskog časopisa Demokracija, bila je prisutna kada je američki predsjednik prije godinu dana govorio na Kairskom sveučilištu.

"Svatko je čuo ono što je želio čuti. Mi koji se zalažemo za razvoj demokracije, upamtili smo te dijelove Obamina govora. Ljudi iz egipatske vlade, zapamtili su ono što se njima sviđalo. Isto vrijedi i za Palestince i Izraelce. Zbog toga, nakon godinu dana, mogu reći da je efekt ovog govora vrlo malen, zapravo – nikakav."

Profesor Američkog sveučilišta u Kairu Said Sadek kaže da su dio problema bila i prevelika očekivanja u publici.

"U autokratskim društvima, gdje se problemi čine nerješivima, svi čekaju da se pojavi nekakav heroj i riješi sve probleme, da demokraciju donese na srebrnom tanjuru. Kada se to ne dogodi, ljude zahvati apatija; svi su odjednom jako razočarani."

Novie Andriani u Jakarti međutim kaže da još ima vremena za promjene.

"Amerika se ne može tako brzo promijeniti. Zato nije dovoljan jedan Obamin govor. Amerika će se promijeniti, ali postupno – no ta promjena neće biti radikalna."

Jedan pakistanski student u Islamabadu Obamin je govorio stavio u kontekst nedavnog vrijeđanja proroka Muhameda na Facebooku.

"S jedne strane, Obama kaže da želi dobre odnose s islamskim svijetom. S druge strane, Židovi na primjer – oni su odgovorni za probleme poput ovog na Facebooku. Zbog toga dolazi do sukoba. Obama ne radi dobro. Ovakvi se problemi moraju postaviti na svjetlo dana."

Njegov kolega pak tvrdi da predsjednik Obama nastavlja politiku svog prethodnika, Georgea Busha. 'Obama stvara teroriste. Amerika nas ubija, vrši pritisak na nas i sa svima želi imati dobre odnose, samo ne s muslimanima' – kaže ovaj student iz Islamabada. U Jakarti pak, jedan prolaznik nam je rekao da Obama želi dobre donose s islamskim svijetom, ali se 'sile koje u Americi stoje iza njega' ne mogu tako brzo promijeniti. Uglavnom, za bolje odnose bit će potrebno dosta strpljenja – na što je upozorio i predsjednik Obama, u svom govoru u Kairu, prije godinu dana.

XS
SM
MD
LG