Linkovi

"Godine su samo broj" - žena iz Chicaga (104) skočila s padobranom


104-godišnja Dorothy Hoffner skače u tandemu sa padobrancem 1. oktobra 2023. (Foto: AP/Danijel Vilsi)
104-godišnja Dorothy Hoffner skače u tandemu sa padobrancem 1. oktobra 2023. (Foto: AP/Danijel Vilsi)

Žena iz Chicaga stara 104 godine nada se da će biti certifikovana kao najstarija osoba koja je ikada skakala s padobranom, poslije tandem skoka u nedjelju, kada se spustila na aerodrom u sjevernom dijelu Illinoisa.

"Godine su samo broj", rekla je Dorothy Hoffner oduševljenoj gomili neposredno nakon što se spustila na aerodrom za padobrance u mjestu Otawa, na oko 140 kilometara od Chicaga, prenio je dnevnik Chicago Tribune.

Rekord za najstarijeg svjetskog padobranca u Guinnessovoj knjizi rekorda u maju 2022. je postavila 103-godišnja Linnea Ingegard Larsson iz Švedske.

Međutim, aerodrom Skydive Chicago želi da skok Dorothy Hoffner bude zaveden kao novi svjetski rekord, prenijela je lokalna TV stanica WLS.

Hoffner je prvi put skakala s padobranom kada je imala 100 godina. U nedjelju je ostavila svoju hodalicu blizu aviona, a drugi su joj pomogli da se popne uz stepenice gdje su je čekali ostali padobranci.

Kada je prvi put skakala, morali su da je gurnu iz aviona. Ali u nedjelju, privezana uz instruktora padobranstva, Hoffner je insistirala da prva skoči.

Djelovala je smireno i samouvjereno kada su se vrata otvorila, prije nego što je prešla ivicu i skočila. Spuštanje je trajalo sedam minuta.

Kada se spustila na pistu, prijatelji su potrčali da joj čestitaju, a neko je prinio njenu crvenu hodalicu. Dorothy je brzo ustala, reporter je pitao kako se osjeća ponovo na zemlji.

"Divno. Ali bilo je divno i tamo gore. Nije moglo biti ljepše", rekla je.

Poslije skoka, odmah je počela da razmišlja o budućnosti i novim izazovima. Hoffner, koja cijelog života živi u Chicagu a u decembru puni 105 godina, kaže da je sljedeći korak možda - let balonom.

"Nikad se nisam vozila balonom", izjavila je.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG