Linkovi

Glavni ukrajinski komandant kaže da Rusija ima za cilj da zauzme Časiv Jar do 9. maja


Ukrajinski tenk 17. tenkovske brigade gađa ruske položaje u Časiv Jaru, mjestu žestokih borbi sa ruskim trupama u oblasti Donjeck, Ukrajina, četvrtak, 29. februara 2024. godine.
Ukrajinski tenk 17. tenkovske brigade gađa ruske položaje u Časiv Jaru, mjestu žestokih borbi sa ruskim trupama u oblasti Donjeck, Ukrajina, četvrtak, 29. februara 2024. godine.

Najviši ukrajinski komandant rekao je u nedjelju da ruske snage imaju za cilj da zauzmu grad Časiv Jar do 9. maja, postavljajući teren za važnu bitku za kontrolu uzvisina na istoku gdje Rusija fokusira svoje napade.

Pad grada zapadno od razorenog grada Bahmuta do datuma kada Moskva obilježava sovjetsku pobjedu u Drugom svjetskom ratu ukazao bi na rastući zamah na ruskom bojnom polju dok se Kijev suočava sa usporavanjem vojne pomoći Zapada.

General-pukovnik Oleksandr Sirski, koji je ovog vikenda upozorio da se situacija na istoku pogoršala, rekao je da Rusija usmjerava svoje napore zapadno od okupiranog Bahmuta kako bi pokušala zauzeti Časiv Jar prije nego što krene prema gradu Kramatorsku.

Časiv Jar u regionu Donjecka nalazi se 5-10 kilometara od Bahmuta, razorenog grada koji su ruske snage zauzele u maju prošle godine nakon mjeseci krvavih borbi.

Kijevske brigade za sada su zadržavale napade u blizini Časiv Jara.

"Prijetnja ostaje relevantna, uzimajući u obzir činjenicu da je više rusko vojno rukovodstvo postavilo svojim trupama zadatak da zauzmu Časiv Jar do 9. maja", rekao je on, ne objašnjavajući detalje.

Ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov rekao je na Facebooku da je u nedjelju posjetio ukrajinske jedinice na istočnom frontu i opisao situaciju kao "napetu", a Rusija pokušava da napreduje u oblastima zapadno od Bahmuta.

"Uprkos brojčanoj nadmoći neprijatelja, mi efektivno poremetimo ove planove zahvaljujući hrabrosti, obučenosti i profesionalizmu branilaca", napisao je on.

Rusija obilježava 9. maj velikom vojnom paradom na Crvenom trgu koju je nadgleda predsjednik Vladimir Putin koji je osvojio novi šestogodišnji mandat na strogo kontrolisanim izborima u martu.

Ukrajinski lider Volodimir Zelenski je upozorio da se Kremlj možda priprema za pokretanje velike ofanzive u kasno proljeće ili ljeto.

Nejasno je gdje će doći taj napad, ali Rusija je svoje napadne napore usmjerila na regiju Donjecka.

Rob Lee, viši saradnik na Institutu za vanjsku politiku, istraživačkom centru u Filadelfiji, rekao je za X da će se Časiv Jar vjerovatno pokazati važnom bitkom.

"Časiv Jar se nalazi na uzvisini koja se može odbraniti. Ako Rusija zauzme (grad), oni bi potencijalno mogli napedovati dublje u Donjeck (region) kao dio očekivane ljetne ofanzive," rekao je on.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG