Linkovi

Glavni haški tužilac za Kosovo imenovan za specijalnog tužioca u istragama o Trumpu


ARHIVA - Bivši američki predsjednik Donald Tramp (Foto: Reuters/Gaelen Morse)
ARHIVA - Bivši američki predsjednik Donald Tramp (Foto: Reuters/Gaelen Morse)

Američki Sekretarijat za pravosuđe imenovao je u petak specijalnog tužioca koji će se baviti istragama o bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu.

Sekretar za pravosuđe Merrick Garland objavio je na konferenciji za novinare u Washingtonu da je za specijalnog tužioca imenovan Jack Smith - koji je u posljednje više od četiri godine bio glavni tužilac za ratne zločine u Specijizovanim većima Kosova u Hagu.

„Sekretarijat za pravosuđe odavno je prepoznao da je u određenim vanrednim slučajevima u interesu javnosti imenovati posebnog tužioca koji će nezavisno voditi istragu i krivični postupak”, rekao je Garland, dodajući da je to u ovom trenutku ispravna stvar.

„Na osnovu nedavnih događaja, uključujući najavu bivšeg predsjednika da će se kandidovati na sljedećim predsjedničkim izborima, kao i iskazanu namjeru sadašnjeg predsjednika da takođe bude kandidat, zaključio sam da je u javnom interesu imenovati posebnog tužioca”, izjavio je Garland.

Smith će nadgledati istragu Trumpovog rukovanja povjerljivim vladinim dokumentima, kao i istragu o pokušaju da se miješa u miran prijenos vlasti poslije predsjedničkih izbora 2020. godine, prenijela je agencija Reuters.

Smith je naveo da će istrage voditi „nezavisno i u najboljoj tradiciji Sekretarijata za pravosuđe”.

Prema Garlandovim riječima, Smith će se u SAD vratiti iz Haga i odmah će početi sa radom, uz napomenu da vjeruje da njegovo imenovanje neće usporiti okončanje istraga.

Smith je u prošlosti vodio Odsjek za javni integritet Sekratarijata za pravosuđe u Washingtonu, a potom je bio i vršilac dužnosti glavnog federalnog tužioca u Nashvilleu u vrijeme administracije Baracka Obame.

„Kroz karijeru, Jack Smith je izgradio reputaciju nepristrasnog i odlučnog tužioca koji timove vodi sa energijom i fokusom da se slijede činjenice, gdje god one vodile”, naveo je Garland. „Kao specijalni tužioc, on će imati nezavisnu tužilačku procjenu o tome da li trebaju biti podignute optužnice.”

Smith je treći specijalni tužilac kojeg je Sekretarijat za pravosuđe imenovao od 2017. godine da se bavi politički osjetljivim slučajem. Ti tužioci obično imaju visok stepen nezavisnosti da bi se izbjegao potencijalni konflikt interesa.

Bivši direktor FBI-a Robert Mueller imenovan je 2017. godine da nadgleda federalnu istragu Trumpove predsjedničke kampanje iz 2016. godine i njene kontakte sa Rusijom, dok je 2019. John Duram imenovan da istražuje porijeklo istrage kampanje bivšeg predsjednika, koju je vodio FBI.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG