Linkovi

New York: Giuliani izgubio advokatsku licencu, jer je podržavao Trumpove lažne tvrdnje o pokradenim izborima


Rudy Giuliani napušta američki Okružni sud nakon saslušanja u tužbi za klevetu protiv njega u Washingtonu
Rudy Giuliani napušta američki Okružni sud nakon saslušanja u tužbi za klevetu protiv njega u Washingtonu

Rudy Giuliani izgubio je njujoršku licencu za odvjetništvo u utorak, nakon što je državni žalbeni sud utvrdio da je lagao tvrdeći da su predsjednički izbori 2020. ukradeni od njegovog klijenta, bivšeg republikanskog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Sud je utvrdio da je Giuliani, 80, bivši gradonačelnik New Yorka koji je služio kao Trumpov lični advokat, "neosnovano napao i potkopavao integritet izbornog procesa ove zemlje" i "aktivno, bez kajanja, doprinio nacionalnim sukobima koji su uslijedili nakon predsjedničkih izbora 2020."

Giuliani je bio jedan od vodećih zagovornika lažnih tvrdnji da je Trumpov poraz od demokrata Joea Bidena 2020. rezultat raširene prevare birača.

Njegov portparol rekao je da će se žaliti na odluku, nazvavši je "politički i ideološki korumpiranom". Giuliani je ranije tvrdio da vjeruje da su njegove izjave istinite i da nije namjeravao širiti lažne tvrdnje.

Giuliani, koji je 1980-ih služio kao američki odvjetnik na Menhetnu, suspendovan je od bavljenja advokaturom u Njujorku od 2021. godine, nakon napada Trampovih pristalica na Kapitol SAD 6. januara 2021. godine. On se također suočava sa profesionalnom disciplinskom kaznom i u Washingtonu, gdje je etičko vijeće preporučilo da bude isključen.

Giuliani je optužen da je davao lažne izjave sudovima, zakonodavcima i javnosti dok je bio Trumpov advokat. Sud je citirao Giulianijeve lažne tvrdnje o mrtvim ljudima koji su glasali i namještanju glasova od strane izbornih radnika u objektu u Džordžiji.

Giuliani je u decembru podnio zahtjev za zaštitu od bankrota nakon što mu je naloženo da plati 148 miliona dolara u tužbi za klevetu koju su pokrenula dva izborna radnika u Džordžiji koje je lažno optužio za namještanje glasova.

Giuliani je u ponedjeljak zatražio od američkog stečajnog sudije da pretvori njegov stečajni slučaj u likvidaciju prema Poglavlju 7, čime bi povjerenik imenovan od strane suda bio zadužen za prodaju njegove imovine radi isplate kreditora.

Giuliani se također suočava s krivičnim prijavama u Džordžiji i Arizoni zbog pomaganja Trumpovim naporima za izbore, uključujući i dogovaranje liste predsjedničkih birača koji su se obavezali da će glasati za Trumpa u državama koje je izgubio od Bidena.

Giuliani se izjasnio da nije kriv i nazvao optužbe politički motiviranim.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG