Linkovi

Giuliani mora da plati 148 miliona dolara članicama biračkog odbora u Georgiji


Bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani ispred suda u Washingtonu. (Foto: REUTERS/Bonnie Cash)
Bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani ispred suda u Washingtonu. (Foto: REUTERS/Bonnie Cash)

Bivši advokat Donalda Trumpa Rudy Giuliani moraće da plati više od 148 miliona dolara dvjema bivšim članicama biračkog odbora u Georgiji koje je klevetao tako što ih je lažno optužio da su pomogle da se namjeste izbori protiv bivšeg predsjednika, odlučila je porota u petak.

Porota je na federalnom sudu u Washingtonu donijela odluku da bivši gradonačelnik New Yorka duguje Wandrei "Shaye" Moss i njenoj majci Ruby Freeman oko 73 miliona dolara odštete zbog pričinjene emotivne štete i i narušavanja reputacije, i 75 miliona kazne zbog svog ponašanja.

Federalni sudija je prije suđenja odlučio da Giuliani može da odgovara za klevetu, namjerno nanošenje emotivne boli i građansku zavjeru. Porota je samo trebalo da odluči koliku novčanu kaznu da izrekne Giulianiju, koji je Trumpu pomogao da širi lažne tvrdnje da su predsjednički izbori 2020. godine bili pokradeni.

Odluka je donijeta nakon tri dana emotivnog svjedočenja Moss i Freeman, obje crnkinje, koje su opisivale kako su primale rasističke i šovinističke poruke, te prijetnje linčovanjem, nakon što su Trump i njegovi saveznici širili lažne tvrdnje da su odgovorne za izbornu prevaru.

"Gospodin Giuliani i je mislio da može da pobjegne od odgovornosti za to što je Ruby i Shay predstavio kao lice izborne prevare, jer je mislio da su nevažne. Nema pravo da bespomoćne službenike žrtvuje virtuelnoj rulji da bi poništio izborni rezultat", rekao je advokat bivših izbornih službenica Michael Gottlieb.

Moss i Freman su tražile najmanje 48 miliona dolara odštete za klevetu i neodređenu sumu za pretrpljenu bol i kažnjavanje optuženog.

Joseph Sibley, Giulianijev advokat, priznao je da je njegov klijent odgovoran za pričinjenu štetu, ali je rekao da bi tražena novčana kazna bila "katastrofalna" za njegovog klijenta. Poroti je rekao da je Giuliani "dobar čovjek" i ukazao na njegovu ulogu posle terorističkih napada 11. septembra 2001. godine.

"Rudyja Giulianija ne bi trebalo da definiše ono što se dogodilo u skorijem periodu" rekao je advokat u završnom izlaganju.

Giuliani, koji je javno tvrdio da će svjedočiti na suđenju, na kraju je od toga odustao. Više puta je širio lažne tvrdnje da je video sa nadzornih kamera pokazao da su Moss i Freeman sakrile i brojale "kofere" sa nelegalnim glasačkim listićima u košarkaškoj areni u Atlanti, gdje su se brojali glasovi posle izbora.

Sada je ovu odluku nazvao apsurdnom i najavio žalbu.

Trump je također prozvao Frimen, kada je u telefonskom razgovoru vršio pritisak na glavnog izbornog zvaničnika Georgije Brada Raffenspergera da mu "pronađe" glasove kojima bi bio prekrojen izborni rezultat u toj državi, u kojoj je izgubio od Joea Bidena.

Državnom istragom utvrđeno je da su Moss i Freeman legalno i pravilno brojale glasove. Njihovi advokati naveli da su optužbe protiv dvije članice biračkog odbora bile dio zavjere - u kojoj su učestvovali Trump, njegov pravni tim i desničarski mediji - da se dovede u pitanje izborni rezultat i poništi Bidenova pobjeda.

Giuliani je suočen sa nizom civilnih i krivičnih tužbi - i sve većim pravnim troškovima - od kako je vodio napore da se poništi Trumpov poraz. Protiv njega je u Georgiji podignuta krivična optužnica u slučaju reketiranja, u postupku koji je pokrenut i protiv Trumpa i više njegovih saveznika. Dio slučaja odnosi se i na napade na Moss i Freeman. Giuliani je negirao krivicu u tom slučaju.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG