Linkovi

Rudy Giuliani podnio zahtjev za bankrot samo nekoliko dana nakon presude da mora da plati 148 miliona dolara


Rudy Giulianii ispred sudnice u Washingtonu, 15. decembra 2023. godine. (Foto: AP/Jose Luis Magana)
Rudy Giulianii ispred sudnice u Washingtonu, 15. decembra 2023. godine. (Foto: AP/Jose Luis Magana)

Rudy Giuliani, bivši advokat Donalda Trumpa, podnio je zahtjev za bankrotstvo, nekoliko dana nakon što mu je naloženo da plati 148 miliona dolara zbog tužbe za klevetu koju su pokrenule dvije bivše izborne radnice u američkoj državi Georgia.

One su navele da su njegove lažne optužbe protiv njih o tome da su pomogle da se protiv bivšeg predsjednika namjeste izbori dovele do prijetnji smrću zbog kojih su se bojali za svoje živote.

U svom podnesku u četvrtak, bivši gradonačelnik New Yorka naveo je skoro 153 miliona dolara postojećih ili potencijalnih dugova, uključujući blizu milion dolara poreskih obaveza, novac koji duguje svojim advokatima i milione dolara u potencijalnim pravnim presudama zb0g drugih tužbi protiv njega. Procijenio je da njegova imovina vrijedi između milion i 10 miliona dolara.

Najveći dug je upravo onaj od 148 miliona dolara koji mu je naložen da plati prije nedelju dana.

Ted Goodman, politički savjetnik i portparol Giulianija, nekadašnji republikanski predsjednički kandidati i visoki zvaničnik Sekretarijata za pravosuđe, saopštio je da ovaj potez "ni za koga ne bi trebalo da bude iznenađenje".

"Nijedna osoba nije mogla razumno vjerovati da će gradonačelnik Giuliani moći da plati tako visok iznos kazne", rekao je Goodman. On je dodao da će zahtjev za bankrotstvo dati Giulianiju "priliku i vrijeme da podnese žalbu, uz istovremeno obezbjeđivanje transparentnosti za svoje finansije pod nadzorom suda za bankrotstvo, kako bi se osiguralo da se svi povjerioci tretiraju jednako i pošteno tokom cijelog procesa".

Ipak, proglašenje bankrotstva vjerovatno neće izbrisati 148 miliona dolara odštete koju je porota dodijelila bivšim izbornim radnicama Vandrei Moss i njenoj majci Ruby Freeman. Zakon o bankotstvu ne dozvoljava brisanje dugova koji proizilaze iz “svjesne i zlonamjerne povrede” nanesene nekom drugom.

Prošlonedeljna presuda porote bila je najnoviji i najskuplji znak Giulianijevih rastućih finansijskih problema, pogoršanih istragama, tužbama, kaznama, sankcijama i odštetama u vezi sa njegovom pomoći tadašnjem republikanskom predsjedniku Trumpu da pokuša da poništi izbore 2020. koje je izgubio od demokrate Joe Bidena.

U septembru, Giulianijev bivši advokat Robert Costello ga je tužio za oko 1,4 miliona dolara neplaćenih pravnih računa, navodeći da je prekršio ugovor tako što nije isplatio račune u potpunosti i na vrijeme. Giuliani je od sudije zatražio da odbaci slučaj, tvrdeći da nikada nije primio sporne fakture. Slučaj je u toku.

Costello je zastupao Giulianija od novembra 2019. do jula 2023. u nizu pitanja koja se kreću od istrage o njegovom poslovanju u Ukrajini, što je rezultiralo racijom FBI-a na njegovu kuću i kancelariju u aprilu 2021, do državnih i saveznih istraga o njegovom radu nakon Trumpovog poraza na izborima 2020.

U avgustu je Poreska uprava navela da je Giuliani dužan 549.435 samo za poreznu godinu 2021.

Giuliani, koji je i dalje donekle popularan među konzervativcima u gradu kojim je nekada upravljao, vodi dnevnu radio emisiju u svom rodnom gradu na stanici u vlasništvu lokalnog republikanskog magnata u prehrambenoj industriji. Takođe vodi noćnu striming emisiju koju na društvenim mrežama gleda nekoliko stotina ljudi, koju naziva "Američki gradonačelnik uživo".

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG