Linkovi

SAD: “Učimo ih da budu jake”


SAD: “Učimo ih da budu jake”

Pomoći djevojčicama u dobi od 8 do 13 godina da zdravije žive, potaknuti ih da se iskažu i na način koji traži upornost, snažnu volju, razvija karakterne osobine je cilj organizacije "Girls on the Run," što bi se bukvalno moglo prevesti kao "Djevojke u trku."

Devetogodišnja Ela Kalra, je jedna od djevojčica koje trče:

“Zabavno je, stičem samopouzdanje, saznajem o sebi i drugima. Učim da brinem o drugima.”

Ela je jedna od 60 hiljada djevojčica,učesnica programa koji traje 10 tjedana. Program se realizira u 45 američkih saveznih država.

Molly Barker, bivša atletičarka, osnovala je organizaciju "Girls on the Run" u Sjevernoj Karolini. Uz trčanje, djevojčice bivaju podučavane osnovnim normama ponašanja. Barkerova ističe:

Molly Barker
Molly Barker

“Postoje stvari koje bi djevojčice svakako trebale znati… Kako se obraćati, šta činiti, kako učestvovati u obrazovnom procesu, šta činiti u učionici....”

Umjesto utapanja u stereotipe, kod djevojčica se razvija osjećaj samosvojnosti, one razgovaraju o primjernom ponašanju, brizi za druge, izbjegavanju podrugivanja i maltretiranja....

Autumn Saxton-Ross, instruktorka "Djevojčica u trku" u vašingtonskom rekreacionom centru kaže:

“Kada su u grupi, u njihovim godinama, djevojčice počesto ne misle da upiranje prstom u neku od njih, ili izbjegavanje neke djevojčice, može biti vrsta maltretiranja. Ono čemu ih nastojima naučiti je da prepoznaju takve stvari.”

Svaka grupa djevojčica ima i određeni zadatak. Primjera radi, učenice vašingtonske Internacionalne škole prikupljaju i donacije za fondaciju "Girls Gotta Run" čije je sjedište u Washingtonu. Novac se koristi za kupovinu patika djevojčicama u Etiopiji. Neke od tih malih Etiopljanki će, kada odrastu, možda biti i svjetski poznate trkačice.

Asheley Griffith, članica upravnog odbora Fondacije, kaže:

“Mnoge od djevojčica u Etiopiji nemaju patike. Znamo za malu Etiopljanku koja je ustajala u pet sati ujutro da bi mogla uzeti bratovljeve patike i trčati.”

Mahalete Yared je Etiopljanka, a njena kćerka, učenica Internacionalne škole, je uključena u program "Djevojčica u trku." Gospođa Yared zna da će u Washingtonu prikupljene donacije pomoći mnogim mladim trkačima u Etiopiji da ostvare sportski san:

“U Etiopiji je, inače, teško ostvariti neki veći san. Teško je i vjerovati da može biti ostvaren.”

Program "Girls on the Run" traje već 14 godina. Instruktorka Autumn Saxton-Ross je uvjerena da se kroz program djevojčice razvijaju u pozitivnom smjeru:

“Kroz program kod njih stvaramo osjećanje, uvjerenje da nije bitno u kakvoj kući živiš, kakvo je susjedstvo, kako izgledaš. Učimo ih da budu jake...”

XS
SM
MD
LG