Linkovi

Gimnastičarke osudile FBI i nacionalni savez svjedočeći o ljekaru koji ih je zlostavljao


Američke gimnastičarke Simone Biles, McKayla Maroney, Aly Raisman i Maggie Nichols pred početak pretresa u Kongresu 15. septembra 2021. (Foto: Reuters/Saul Loeb/Pool)
Američke gimnastičarke Simone Biles, McKayla Maroney, Aly Raisman i Maggie Nichols pred početak pretresa u Kongresu 15. septembra 2021. (Foto: Reuters/Saul Loeb/Pool)

Američka gimnastičarka, olimpijka McKayla Maroney, ​rekla je članovima Kongresa da se osjećala kao da su je agenti Federalnog istražnog biroa (FBI) izdali, zato što nisu ozbiljno poveli istragu protiv bivšeg ljekara nacionalnog gimnastičkog tima Larryja Nassar​a, iako im je prijavila da ju je seksualno zlostavljao.

Četiri zvijezde američke gimnastike, Maroney, Simone Biles,​ Aly Raisman i Maggie Nichols​ svjedočile su pred senatskim Odborom za pravosuđe koji istražuje način na koji je FBI vodio istragu.

Maroney je ispričala kako je 2015. godine provela tri sata razgovarajući telefonom sa agentima FBI i prenoseći im detalje svog slučaja, koje nije čula ni njena majka, uključujući opis seksualnog zlostavljanja koje je pretrpjela za vrijeme Olimpijskih igara u Londonu 2012.

Međutim, u julu ove godine je generalni inspektor Sekretarijata za pravosuđe u izvještaju otkrio šta je FBI zaista uradio sa informacijama koje je pružila - godinu i po dana ga nije zaveo kao slučaj i pogrešno je prenijeto ono što je ispričala.

Olimpijska gimnastičarka McKayla Maroney svjedoči na Capitol Hillu o seksualnom zlostavljanju koje je pretprjela od ljekara američke reprezentacije Larryja Nassar​a.
Olimpijska gimnastičarka McKayla Maroney svjedoči na Capitol Hillu o seksualnom zlostavljanju koje je pretprjela od ljekara američke reprezentacije Larryja Nassar​a.

"Ne samo da FBI nije zaveo prijavu o zlostavljanju, već su, kada su konačno dokumentovali moju prijavu 17 mjeseci kasnije, netačno predstavili ono što sam im rekla", izjavila je vidno ogorčena McKayla Maroney.

Višestruka osvajačica zlatnih medalja na olimpijskim igrama Simone Biles​ oštro je kritikovala gimnastičku reprezentaciju i FBI zato što su stajali po strani, dok je Nassar zlostavljao nju i stotine drugih mladih sportistkinja.

"Iznevjerene smo i zaslužujemo odgovore", rekla je Biels pred senatskim odborom za pravosuđe i dodala: "Imamo osjećaj da je FBI žmirio i ignorisao nas."

Aly Raisman​ je, u međuvremenu, izrazila frustraciju što nije učinjeno više da se istraži nacionalni savez kao i američki Olimpijski i paraolimpijski komitet, zato što su godinama zataškavali Nassarove zloupotrebe.

"Zašto nijedna od ovih organizacija nije nikoga upozorila? Američki gimnastički savez i Olimpijski komitet imaju dugu istoriju omogućavanja zlostavljanja zato što su žmirili na slučajeve. Obe organizacije su znale da nas je Nassar zlostavljao mnogo prije nego što je to izašlo u javnost", rekla je.

Gimnastičarka Simone Biles svjedoči pred senatskim Odborom za pravosuđe 15. septembra 2021.
Gimnastičarka Simone Biles svjedoči pred senatskim Odborom za pravosuđe 15. septembra 2021.

"Već godinama pozivamo na kompletnu, nezavisnu istragu zasnovanu na činjenicama, jer žene koje sjede pred vama znaju iz prve ruke da se tim organizacijama i njihovim javnim izjavama ne može vjerovati", rekla je Raisman.

Pretres na Capitolu je održan pošto je generalni inspektor Sekretarijata za pravosuđe Michael Horowitz​ u julu objavio izvještaj u kojem je oštro kritikovao FBI zbog loše vođene istrage i serije grešaka koja je omogućila da se zlostavljanje nastavi još mjesecima.

Direktor FBI-ja Chris Wray​ rekao je senatskom odboru da su postupci agenata koji su loše vodili istragu "neoprostivi" i objavio da jedan od tih agenata "više ne radi za biro".

"Duboko i iskreno mi je žao", izjavio je Wray, koji je postao direktor biroa u avgustu 2017.

"Ne radi se samo o tome da FBI nije radio svoj posao, sistematski i u više navrata. Također je riječ o zataškavanju - zataškavanju koje se dogodilo kada su agenti FBI iznosili materijalno netačne izjave i namjerno izostavljali neke informacije koje su im prijavljene", izjavio je senator Richard Blumenthal dodajući da je Sekretarijat za pravosuđe odbio da sudski goni agente.

"Nadam se da će Sekretarijat za pravosuđe, čiji su predstavnici pozvani da svjedoče, ali su odbili, pokazati hrabrost ravnu vašoj tako što će objasniti zbog čega laži agenata FBI-ja nisu dovela do krivične tužbe", rekao je.

FBI-eva istraga protv Nassara započela je u julu 2015. godine, pošto je predsjednik nacionalnog gimnastičarskog saveza Stephen Penny​ prijavio optužbe za zlostavljanje FBI-evoj kancelariji u Indianapolisu.

Ta kancelarija, na čijem je čelu tada bio specijalni agent W. Jay Abbott,​ nije formalno otvorila istragu. FBI je samo intervjuisao jednog svjedoka, mjesecima kasnije, u septembru 2015. godine, i nije dokumentovao taj intervju u zvaničnom izvještaju poznatom pod oznakom "302", do februara 2017. godine - nedjeljama pošto je FBI već uhapsio Nassara u decembru 2016. godine, na osnovu optužnice za posjedovanje seksualno eksplicitnih snimaka djece.

Gimnastičarka Aly Raisman​ svjedoči na Capitol 15. septembra 2021.
Gimnastičarka Aly Raisman​ svjedoči na Capitol 15. septembra 2021.

Kada je nepoznati nadležni specijalni agent konačno zaveo taj razgovor u evidenciju 2017. godine, izvještaj je bio pun "materijalno netačnih informacija i izostavljenihi materijalnih informacija", zaključeno je u Horowitz​evom izvještaju.

Biro takođe nije proslijedio informacije o optužbama državnim ili lokalnim agencijama za sprovođenje zakona.

Horowitz​ je dodao i da je Abbott, koji se penzionisao 2018. godine, također prekršio FBI-evu politiku konflikta interesa tako što je razgovarao o mogućem zaposlenju sa predstavnicima američkog Olimpijskog komiteta dok je učestvovao u istrazi Nassara.

FBI nije poveo postupak ni protiv Abbotta, niti drugog neimenovanog agenta koji je napravio velike propuste u istrazi.

Nassar je proglašen krivim u tri odvojena slučaja, i izrečena mu je zatvorska kazna od ukupno 175 godina. Tužioci procjenjuju da je seksualno napao stotine žena i djevojčica.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG