Linkovi

Ghislaine Maxwell proglašena krivom za podvođenje tinejdžerki Jeffreyju Epsteinu


Crtež iz sudnice za vrijeme izricanja presude Ghislaine Maxwell 29. decembra 2021.
Crtež iz sudnice za vrijeme izricanja presude Ghislaine Maxwell 29. decembra 2021.

Britanska bogatašica Ghislaine Maxwell​ proglašena je krivom za regrutovanje tinejdžerki koje je seksualno zlostavljao američki milioner Jeffrey Epstein.​

Tokom suđenja koje je trajalo mjesec dana, četiri žene su iznijele detalje o seksualnom zlostavljanju djevojaka od kojih su neke imale samo 14 godina. One su opisale kako su zlostavljanje kao tinejdžerke 1990-ih i početkom 2000-ih u Epsteinovom raskošnim kućama na Floridi, u New Yorku i Novom Meksiku.

Porota je vijećala punih pet dana prije nego što je proglasila Maxwell krivom za pet od šest tačaka optužnice. Postoji vjerovatnoća da će provesti dugi niz godina u zatvoru, što je ishod koji odavno traže žene koje su se godinama borile da Ghislaine Maxwell​ odgovara zbog svoje uloge u podvođenju Epsteinovih mladih žrtava - seksualnom zlostavljanju u kome je ponekad i sama učestvovala.

Odbrana je tvrdila da je Maxwell žrtva osvetoljubivosti i pokušaja da se tužiteljkama pruži ojsećanje pravde koje im je uskraćeno kada je njihov glavni krivac, Epstein, izvršio samoubistvo pred početak suđenja 2019.

Svjedoci optužbe

Tokom suđenja, tužioci su pozvali 24 svjedoka da poroti opišu kako je izgledao život u Epsteinovim kućama.

Jedan član kućnog osoblja svjedočio je da se od njega očekivalo da bude "gluh i slijep" za sve što se dešava u privatnom životu Epsteina, finansijera koji se družio sa uticajnim političarima i poslovnim tajkunima, kao i Ghislaine Maxwell, koja je bila dio svjetskog džet seta kao kćerka jednog britanskog medijskog mogula.

Piloti su izlazili da svjedoče i pominjali imena slavnih ličnosti - britanskog princa Andrewa, Billa Clintona i Donalda Trumpa - koji su letjeli Epsteinovim privatnim avionima. Porota je vidjela fizičke dokaze kao što je sto za masažu koji je koristio Epstein i "crna knjiga" u kojoj su se nalazile kontakt informacije nekih žrtava, zavedene kao "masaže". Pokazani su i bankovni podaci iz kojih se vidi da je Epstein uplatio 30,7 miliona dolara na račun Ghislaine Maxwell​, koja mu je godinama bila prijateljica, jedno vrijeme djevojka, a kasnije radila za njega.

Međutim, u centru optužbe bilo je svjedočenje četiri žene koje su rekle da su, kao vrlo mlade, bile žrtve Maxwell i Epsteina.

Tri su svjedočile pod pseudonimom ili koristeći samo ime bez prezimena da bi zaštitile svoju privatnost: Jane, televizijska glumica, Kate, bivša britanska manekenka i Carolyn​, majka i liječena zavisnica od droge. Četvrta je Annie Farmer, psihološkinja koja je odlučila da koristi svoje pravo ime, pošto je proteklih godina bila otvorena i glasna u svojim optužbama.

Audrey Strauss, državna tužiteljica, na konferenciji za medije iznosi optužbe protiv Maxwell u New Yorku, 2. jula 2020.
Audrey Strauss, državna tužiteljica, na konferenciji za medije iznosi optužbe protiv Maxwell u New Yorku, 2. jula 2020.

Njihovi iskazi su potvrđivali jedan drugi u opisivanju ponašanja Ghislaine Maxwell​. Koristila je šarm i poklone da stekne njihovo povjerenje, pokazivala interesovanje za njihove tinejdžerske probleme i pružala im uvjeravanja da će Epstein iskoristiti svoje bogatstvo i veze da im pomogne u ostvarenju snova. Zatim ih je navodila da masiraju Epsteina - a te masaže vrlo brzo bi postale seksualne prirode, što je Maxwell​ predstavljala kao normalno.

Odbrana Ghislaine Maxwell​

60-godišnja Maxwell je odlučno odbacila optužbe preko svojih advokata. Ipak je odbila da preuzme rizik i izađe da svjedoči, a sudiji je poručila: "Vlada nije dokazala svoj slučaj tako da nema razloga da svjedočim".

"Optužbe protiv Maxwell su za stvari koje je uradio Jeffrey Epstein", rekao je poroti jedan od njenih advokata Bobbi Sternheim. "Ali ona nije Jeffrey Epstein i ona nije slična Jeffreyju Epstein."

Advokati Maxwell dovodili su u pitanje da li su uspomene tužiteljki istinite ili su na njih uticali advokati koji su želeli da steknu zaradu. Jedan od svjedoka odbrane bila je Elizabeth Loftus​, profesorica sa Univerziteta Kalifornije koja je svjedočila kao stručnjak za pamćenje na oko 300 suđenja. Rekla je da uspomene mogu da budu "kontaminirane" zbog sugestivnih pitanja onih koji ispituju svjedoke - posebno policije, tužilaca i novinara.

Članovi porodice Maxwell, koji su svakog dana prisustvovali suđenju, žalili su se da je ona u teškom stanju zbog loših uslova u zatvoru u Brooklynu, gdje je držana od kad je uhapšena u julu 2020. Maxwell je više puta pokušala da bude puštena pod kaucijom, ali nije uspjela.

Suđenja koja se odnose na Epsteina i Maxwell još nisu završena. Maxwell treba da se sudi na osnovu dvije tačke optužnice za davanje lažnog iskaza pod zakletvom.

Sudski procesi koje se odnose na optužbe za zlostavljanje se takođe nastavljaju, uključujući tužbu Virginije Giuffre​, koja tvrdi da je bila primorana da ima seksualni odnos sa princom Andrewom kada je imala 17 godina. Andrew je porekao njene optužbe a vjeruje se da to suđenje neće skoro početi.

XS
SM
MD
LG