Linkovi

Policija zatvorila protestni kamp na Sveučilištu George Washington, desetine uhapšenih


Washington
Washington

Policija je rano u srijedu počela raščišćavati propalestinski šatorski kamp na Sveučilištu George Washington i uhapsila desetine prosvjednika, nekoliko sati nakon što su mnogi napustili mjesto i marširali do kuće predsjednice Ellen Granberg.

Dužnosnici univerziteta u Washingtonu, D.C., upozorili su na moguću suspenziju studenata koji sudjeluju u prosvjednim aktivnostima u univerzitetskom kampusu.

"Iako je univerzitet predan zaštiti prava studenata na slobodno izražavanje, logorovanje je evoluiralo u nezakonitu aktivnost, sa sudionicima u izravnom kršenju više sveučilišnih politika i gradskih propisa", stoji u priopćenju sveučilišta.

Lokalni mediji izvijestili su da su neki prosvjednici poprskani biber-sprejom dok ih je policija spriječila da uđu u kamp te je uhićeno gotovo 30 ljudi, prema organizatorima.

U saopćenju, Metropolitan policijska uprava Distrikta Kolumbija navodi da su hapšenja izvršena zbog napada na policajca i nezakonitog ulaska u posjed, ali broj hapšenja nije odmah objavljen. Ministarstvo je saopštilo da je krenulo da rastjera demonstrante jer je "došlo do postepene eskalacije nestabilnosti protesta".

U utorak uveče, demonstranti sa natpisima na kojima je pisalo "Slobodna Palestina" i "Ruke dalje od Rafaha", marširali su do kuće Granberg. Pozvana je policija da zadrži gužvu. Nije bilo hapšenja.

Ovo dolazi u trenutku kada gradonačelnica Muriel Bowser i šefica MPD-a Pamela Smith treba da svjedoče o postupanju Distrikta Columbia sa protestom na saslušanju Predstavničkog doma za nadzor i odgovornost u srijedu popodne.

Propalestinski šatorski kamp očišćen je u utorak na Univerzitetu u Čikagu nakon što su administratori koji su u početku usvojili popustljiv pristup rekli da je protest prešao granicu i izazvao sve veću zabrinutost za sigurnost.

Predsjednik univerziteta Paul Alivisatos priznao je ulogu škole kao zaštitnika slobode govora, ali i zauzeli stav „dosta je bilo“.

Sveučilište ostaje mjesto gdje glasovi neslaganja imaju mnogo načina da se izraze, ali ne možemo omogućiti okruženje u kojem izražavanje nekih dominira i remeti zdravo funkcionisanje zajednice za ostale”, napisao je Alivisatos u poruci univerzitetskoj zajednici .

Tenzije su nastavile da rastu u sukobima sa demonstrantima u kampusima širom SAD-a - i sve više u Evropi - skoro tri nedelje nakon pokreta pokrenutog protestom na Univerzitetu Kolumbija. Neki fakulteti su odmah razbili proteste protiv rata između Izraela i Hamasa. Među onima koji su tolerisali šatorske kampove, neki su počeli da gube strpljenje i pozivaju policiju zbog zabrinutosti zbog poremećaja u životu u kampusu, bezbjednosti i uključenosti nestudenta.

Od 18. aprila, nešto više od 2.600 ljudi je uhapšeno u 50 kampusa, podaci su zasnovani na izvještajima AP-a i izjavama univerziteta i agencija za provođenje zakona.

Ali ne koriste sve škole taj pristup, neke dopuštaju demonstrantima da održavaju skupove i organiziraju svoje kampove kako im odgovara.

Predsjednik Univerziteta Wesleyan, škole liberalnih umjetnosti u Connecticutu, pohvalio je demonstracije u kampusu - koje uključuje propalestinski šatorski kamp - kao čin političkog izražavanja. Tamošnji kamp je sa 20-ak šatora prije nedelju dana narastao na više od 100.

"Slučaj demonstranata je važan - skretanje pažnje na ubijanje nevinih ljudi", napisao je predsjednik univerziteta Michael Roth zajednici u kampusu u četvrtak. “I nastavljamo stvarati prostor za njih da to učine, sve dok taj prostor ne ometa rad kampusa.”

Škola dizajna na Rhode Islandu, u kojoj su učenici u ponedjeljak počeli zauzimati zgradu, potvrđuje prava učenika na slobodu govora i mirnog okupljanja i podržava sve članove zajednice, rekao je portparol. Škola je saopštila da je predsjednica Kristal Vilijams provela više od pet sati sa demonstrantima te večeri razgovarajući o njihovim zahtjevima.

Škola je u utorak objavila da premiješta nastavu koja je bila predviđena da se odvija u zgradi. Bila je prekrivena posterima s natpisima “Slobodna Palestina” i “Neka Gaza živi”, a golub je bio nacrtan kredom u boji na trotoaru.

Kampusi su isprobali taktike od smirivanja do prijetnji disciplinskim mjerama kako bi riješili proteste i otvorili put, za početak.

Na Univerzitetu u Čikagu stotine demonstranata okupljalo se najmanje osam dana sve dok ih administratori u petak nisu upozorili da odu ili se suoče sa uklanjanjem. Policija je u utorak demontirala logor.

Policajci su kasnije podigli barikadu kako bi demonstrante spriječili da uđu u i pomaknuli je prema demonstrantima, od kojih su neki uzvikivali: „Gore, oslobođenje. Dole, okupacija!” Policija i demonstranti su se gurali naprijed-natrag duž barikade dok su se policajci kretali da ponovo uspostave kontrolu.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG