Linkovi

SAD protjeruju ruske diplomate UN zbog zabrinutosti za sigurnost


Ambassador Richard Mills
Ambassador Richard Mills

Sjedinjene Američke Države odlučile su protjerati dvanaest ruskih diplomata Ujedinjenih nacija zbog zabrinutosti za nacionalnu sigurnost, saopćile su američke i ruske diplomate. Od članova ruske misije zatraženo je da napuste SAD zbog angažovanja u nediplomatskim aktivnostima.

"Te diplomate od kojih je zatraženo da napuste Sjedinjene Države bile su angažovane u aktivnostima koje nisu bile u skladu sa njihovim odgovornostima i obavezama kao diplomate", rekao je zamjenik američkog ambasadora Richard Mills u Vijeću sigurnosti UN, tokom sastanka Vijeća 28. februara.

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja rekao je novinarima da je od njih zatraženo da odu do 7. marta, prenosi agencija Reuters.

Ovaj ruski diplomata ocijenio je da je Millsovo objašnjenje protjerivanja "nezadovoljavajuće".

Misija SAD pri UN-u, također, je u saopćenju navela da su 12 ruskih diplomata “obavještajni operativci koji su zloupotrijebili svoje privilegije boravka u SAD-u, sudjelujući u špijunskim aktivnostima koje su štetne za nacionalnu sigurnost”, prenosi CNN.

“Ova akcija je u pripremi već nekoliko mjeseci”, napisala je na Twitteru glasnogovornica američke misije pri UN Olivia Dalton.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG