Linkovi

Ko je novi novi zapovjednik američkih snaga u Afghanistanu?


Načelnik združenog stožera američkih oružanih snaga, Admiral Mike Mullen, je izrazio punu podršku predsjedniku Obami u povodu odluke o smjeni glavnog zapovjednika za Afghanistan.Admiral Mullen je danas kazao da se slaže da general McChrystal treba biti smjenjen generalom Petraeusom,a svoju podršku za ovu odluku su iskazali visoki članovi i demokrata i republikanaca u Kongresu i Senatu.

A general David Petraeus, koji će zamijeniti Mc Chrystala, dobro poznaje borbu protiv pobunjeništva, jer on je čovjek koji je katastrofu u Iraku, uspio okrenuti u zadnjih godinu dana u umjeren uspjeh, i smirivanje.

Prihvatanjem ovog položaja, general Petraeus će fokusirati svoje znanje i iskustvo samo na Afghanistan, dok će njegova dosadašnja dužnost, zapovjedništvo snaga na Srednjem istoku uopće, biti predata nekom drugom.
Prije nego je dobio taj položaj u američkoj Centralnoj Komandi 2008., generalu Petraeusu se pripisuju spasavanje ratnih operacija u Iraku. Strategija u Afghanistanu se ne bi trebala mijenjati, s obzirom da se i zasniva na priručniku za borbu protiv pobunjenika , čiji je autor general David Petraeus.
General s 4 zvjezdice, David Petraeus je 1976 diplomirao na prestižnoj vojnoj akademiji West Point, a na Univezitetu Princeton je doktorirao iz medjunarodnih odnosa. Oženjen je i ima dvoje djece.

XS
SM
MD
LG