Linkovi

General Milley: Razgovori sa Kinom bili su dio mojih dužnosti


General Mark Milley, načelnik združenih generalštaba američke vojske.
General Mark Milley, načelnik združenih generalštaba američke vojske.

Američki general Mike Milley izjavio je u petak da su njegovi pozivi i razgovori sa kineskim kolegom u posljednjim, burnim mjesecima mandata Donalda Trumpa bili “savršeno u okviru njegovih dužnosti”.

U svom prvom javnom komentaru do sada, general Milley je rekao da su takvi pozivi “rutinski”, i da se obavljaju da bi se “i saveznici i, u ovom slučaju protivnici, razuvjerili (da nema prijetnje njihovoj bezbjednosti), kako bi se osigurala strateška stabilnost.

Načelnik združenih generalštaba razgovarao je sa novinarom agencije AP i još jednim reporterom koji sa njim putuje u Evropu.

Milley je u centru pažnje poslije izvještaja da je dva puta telefonom nazvao generala Lija Zoučenga iz kineske Narodne oslobodilačke armije da ga uvjeri da SAD neće iznenada krenuti u rat ili napasti Kinu.

Informacije o razgovorima vođenim prošlog oktobra i u januaru ove godine prvi put su objavljeni u izvodima iz nove knjige “Opasnost”, koju su napisali novinari Washington Posta Bob Woodward i Robert Costa. U knjizi se navodi da je Milley rekao Liju da će ga upozoriti u slučaju napada.

Milley je u petak samo kratko komentarisao te razgovore, navodeći da planira da više govori o tome u Kongresu, kada bude svjedočio na pretresu krajem septembra.

Milley i sekretar za odbranu Lloyd Austin treba da svjedoče 28. septembra pred senatskim odborom za oružane snage, na pretresu koji je posvećen američkom vojnom povlačenju iz Afganistana i haotičnoj evakuaciji Amerikanaca, Afganistanaca i drugih iz te zemlje.

Sada se, međutim, očekuje da će Milley odgovarati i na teška pitanja o telefonskim razgovorima vođenim u vrijeme Trumpovih burnih posljednjih mjeseci na položaju, dok je osporavao rezultate izbora 2020. Drugi poziv, 8. januara, dogodio se dva dana nakon što je masa ljudi upala u Capitol u pokušaju da spriječi Kongres da potvrdi izbornu pobjedu predsjednika Joea Bidena.

Bivši predsjednik Donald Trump
Bivši predsjednik Donald Trump

Specijalni odbor Predstavničkog doma koji istražuje događaje 6. januara zatražio je takođe detalje o razgovorima Milleyja sa kineskim generalom.

Milleyja je Tramp imenovao za načelnika združenih generalštaba 2019. godine, a posao je zadržao i u Bidenovoj administraciji. Kao načelnik združenih generalštaba, Milley je najviši vojni savjetnik predsjednika i sekretara za odbranu.

Bijela kuća i šef Pentagona izjavili su da i dalje imaju puno povjerenje u Milleyja.

Neki članovi Kongresa misle da je Milley prekoračio svoja ovlaštenja i pozvali su Bidena da ga smijeni. Senator Marco Rubio je izjavio da je general “aktivno podrivao” glavnokomandujućeg, Trumpa, i pozvao Bidena da smijeni Milleyja.

Trump je oštro kritikovao Milleyja kao izdajnika, nazivajući ga “kompletnim luđakom” i rekao da ga Milley nikad nije obavijestio o svojim pozivima Kini.

Biden je, poslije otkrića iz knjige, rekao novinarima: “Imam veliko povjerenje u generala Milleyja.”

Sekretar za odbranu Lloyd Austin i načelnik združenih generalštaba, general Mark Milley, govore o povlačenju iz Afganistana 1. septembra 2021.
Sekretar za odbranu Lloyd Austin i načelnik združenih generalštaba, general Mark Milley, govore o povlačenju iz Afganistana 1. septembra 2021.

Prema informacijama iz knjige u koju je AP imao uvid, Milley je u prvom razgovoru uvjerio kineskog kolegu da je “američka vlada stabilna i da će sve biti ok”. Navodi se da je Liju rekao: “Nećemo vas napasti ili vršiti bilo kakve vojne operacije protiv vas.”

“Ako budemo namjeravali da napadnemo, javiću vam to prije napada. To neće biti iznenađenje”, navodno je rekao Milley.

Poslije nereda 6. januara Milley je razgovarao sa više vojnih lidera iz različitih krajeva svijeta – uključujući vojne zvaničnike Britanije, Rusije i Pakistana i, kako je opisano, prenio slične poruke da je američka vlada snažna i stabilna.

Cilj drugog poziva je bio da se ublaže strahovanja Kine zbog događaja 6. januara. Međutim, u knjizi je objavljeno da Lija nije bilo tako lako ubijediti, iako mu je Milley obećao: "Stoprocentno smo stabilni. Sve je u redu. Ali demokratija nekad može da bude neuredna".

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG