Linkovi

Nova knjiga: Generali strahovali da će Trump napasti Kinu pred kraj mandata


Bivši predsjednik SAD Donald Tramp
Bivši predsjednik SAD Donald Tramp

Najviši vojni zvaničnici SAD, u strahu da će se tadašnji predsjednik Donald Trump odmetnuti pred kraj mandata, pozvali su kineske zvaničnike i uvjerili ih da Amerika neće napasti Kinu dok je Trump u Bijeloj kući, tvrde proslavljeni novinari Bob Woodward i Robert Costa, autori nove knjige o Trumpu.

Komandant Združenih snaga, generalMark Milley​, pozvao je dva puta telefonom svog kolegu u Kini, generala Lija Zuocheng​a, i rekao mu da SAD neće napasti Kinu, navodi se u knjizi Opasnost.

Knjiga treba da izađe sljedeće nedelje, ali su Washington Post, CNN i drugi mediji već objavili neke izvode.

Između ostalog, piše da je Milley razgovarao sa kineskim generalom 30. oktobra 2020, četiri dana prije nego što je Trump izgubio izbore. Drugi put ga je zvao 8. januara 2021, dva dana pošto su Trumpove pristalice upale u Kongres.

"Generale Li, želim da vas uvjerim da je američka vlada stabilna i da će sve biti u redu. Nećemo vas napasti niti izvoditi bilo kakve operacije protiv vas", rekao je Milley kineskom generalu, zbog Trumpovih oštrih izjava o Kini.

Drugom prilikom Milley je rekao da je "stoprocentno sve stabilno i u redu, i da je demokratija ponekad klizav teren".

Prema navodima iz knjige, Milley je vjerovao da je Trump doživio mentalni slom poslije izbornog poraza, što je prenio predsjedavajućoj Predstavničkog doma Nancy Pelosi.

Autori su došli do transkripta telefonskog razgovora u kojem Milley kaže Pelosi: "On je lud, znaš da je lud".

Poslije upada u Kongres, Milley je strahovao da će se Trump odmetnuti i navodno rekao da se "nikad ne zna šta će biti okidač za predsjednika".

Woodward i Costa su napisali da su i ostali u vladi SAD brinuli kako će Trump reagovati ako izgubi izbore.

U knjizi se navodi i da je potpredsjednik Mike Pence imao problema sa Trumpovim zahtjevom da odbije da potvrdi izborni rezultat u Kongresu 6. januara.

Autori tvrde da je Pence razgovarao sa bivšim potpredsjednikom SAD Danom Quayleom koji ga je uvjerio da nema drugog izbora nego da potvrdi Bidenovu izbornu pobedu.

Trump i Biden odbili su da daju intervjue za ovu knjigu.

XS
SM
MD
LG