Linkovi

SAD: Prekid vatre u Gazi može okončati sukobe između Izraela i Hezbolaha


Požar bukti na izraelskoj strani granice između Izraela i Libana nakon napada iz Libana, usred prekograničnih neprijateljstava između Hezbolaha i izraelskih snaga, na sjeveru Izraela, 18. juna 2024.
Požar bukti na izraelskoj strani granice između Izraela i Libana nakon napada iz Libana, usred prekograničnih neprijateljstava između Hezbolaha i izraelskih snaga, na sjeveru Izraela, 18. juna 2024.

Prekid vatre u Gazi može okončati sukobe duž granice između Izraela i Libana, rekli su visoki američki dužnosnici usred zabrinutosti zbog sveopšteg rata između Izraela i boraca Hezbolaha sa sjedištem u južnom Libanu.

U međuvremenu, Sjedinjene Države nastavljaju sa pregledom jedne pošiljke bombi za Izrael zbog zabrinutosti oko njihove upotrebe u gusto naseljenoj oblasti Rafah.

Diplomatsko rješenje

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je u utorak da zvaničnici traže diplomatski način da okončaju bitke duž sjeverne granice Izraela s Libanom kako bi se civili bezbedno vratili svojim domovima.

"Hezbolah je povezao akcije koje preduzima protiv Izraela sa Gazom", rekao je Blinken novinarima na konferenciji za novinare s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom. "Ako dobijemo taj prekid vatre [u Gazi], mislim da će to povećati vjerovatnoću da možemo pronaći diplomatsko rješenje za krizu na sjeveru."

U Bejrutu je specijalni američki izaslanik Amos Hochstein pozvao na deeskalaciju između Izraela i Hezbolaha.

Hochstein je ranije u utorak rekao da bi prekid vatre u Gazi "mogao i okončati sukob preko Plave linije". Mislio je na liniju razgraničenja koja dijeli Liban od Izraela.

Prošle sedmice, Hezbolah koji podržava Iran eskalirao je neprijateljstva na južnoj granici Libana lansiranjem raketa i naoružanih dronova na devet izraelskih vojnih lokacija. Ovo je bio najveći napad Hezbolaha od oktobra, kada je grupa počela da razmjenjuje vatru s Izraelom paralelno s ratom u Gazi.

Isporuke američkog oružja u Izrael

U utorak je izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao da ga je Blinken "uvjerio" da Bidenova administracija "radi dan i noć na otklanjanju ovih uskih grla" u isporuci američkog oružja i municije Izraelu.

SAD su u maju pauzirale vojne pošiljke Izraelu, uključujući 1.800 bombi od 907 kilograma (2.000 funti) i 1.700 bombi od 226 kilograma (500 funti), zbog zabrinutosti oko izraelskog plana da proširi vojnu operaciju u Rafi, gusto naseljenoj grad u južnoj Gazi, koji Sjedinjene Države ne podržavaju.

Blinken je rekao novinarima da SAD još uvijek zaustavlja isporuku teških bombi u Izrael.

U State Departmentu, Blinken je rekao da SAD nastavljaju "pregledati jednu pošiljku o kojoj je predsjednik Biden govorio u vezi s bombama od 2.000 funti" zbog zabrinutosti oko njihove upotrebe u Rafi.

"Ali sve ostalo se kreće onako kako bi se normalno kretalo" kako bi se osiguralo da Izrael "ima ono što mu je potrebno da se odbrani od ovog mnoštva izazova", napomenuo je Blinken.

U međuvremenu, izraelski savjetnik za nacionalnu sigurnost Tzachi Hanegbi i ministar strateških poslova Ron Dermer su ove sedmice u Washingtonu na razgovorima nakon posjete specijalnog izaslanika SAD-a Hochsteina Izraelu i Bejrutu.

Sekretar za štampu Pentagona, general-major Pat Ryder, rekao je novinarima u utorak da se očekuje da će privremeni mol izgrađen za isporuku pomoći u Pojas Gaze ove sedmice ponovo biti u funkciji. Američka vojska je prošle sedmice isključila plutajući mol i premjestila ga u luku Ašdod u Izraelu zbog lošeg vremena.

Dopisnica VOA Pentagona Carla Babb doprinijela je ovoj priči.

XS
SM
MD
LG