Linkovi

Pomoć ponovo ulazi u Gazu preko privremenog mola koji su izgradile SAD


Slika koju je dostavila američka Centralna komanda prikazuje privremeni mol koji su izgradile SAD na obali pojasa Gaze, 16. maja 2024.
Slika koju je dostavila američka Centralna komanda prikazuje privremeni mol koji su izgradile SAD na obali pojasa Gaze, 16. maja 2024.

Pomoć ponovo ulazi u Gazu morem kroz privremeni mol koji su sagradili SAD nakon što je struktura ponovo povezana sa plažom ranije ove sedmice, rekao je zvaničnik odbrane za Glas Amerike u četvrtak.

Američka vojska je prošle sedmice isključila plutajući mol i premjestila ga u luku Ašdod u Izraelu zbog lošeg vremena.

Iako zalihe sada stižu, portparol UN-a Farhan Haq kaže da Svjetski program za hranu UN-a nije ponovo započeo distribuciju pomoći Palestincima u Pojasu Gaze zbog dugotrajnih sigurnosnih zabrinutosti.

Svjetski program za hranu UN-a privremeno je zaustavio distribuciju lokalnim partnerima 9. juna, a agencija je rekla da će se nastaviti nakon što se završi sigurnosna kontrola i kada UN budu sigurni da se njeno osoblje i partneri mogu bezbjedno kretati.

Uređenje pristaništa dio je napora da se pojača, kako kažu humanitarne organizacije, izrazito nedovoljna količina pomoći za palestinske civile usred sukoba Izraela i Hamasa.

Pomoć je sporo stizala u Gazu zbog dugih kolana vozila na izraelskim inspekcijskim punktovima. Sjedinjene Američke Države i druge nacije su posljednjih mjeseci desetine puta ispuštale hranu u Gazu, ali vazdušne isporuke su mnogo manje efikasne i pružaju znatno manje količine pomoći od distribucije preko mora ili kopna.

Nakon završetka sredinom maja, mol je radio samo nekoliko dana prije nego što ga je oštetilo olujno vrijeme krajem maja.

Centralna komanda SAD-a ponovo je prošle sedmice odvojila pristanište kako bi spriječila očekivano uzburkano more da izazove novu štetu na molu.

Pentagon kaže da je pristanište dizajnirano kao privremena mjera i omogućilo je isporuku 3.500 metričkih tona pomoći u Gazu.

Dopisnica VOA UN-a Margaret Besheer doprinijela je ovom izvještaju.

XS
SM
MD
LG