Linkovi

Leđima uz zid, stanovnici Gaze strahuju od izraelskog napada na posljednje utočište


Palestinska djevojka drži mačku u improviziranom kampu postavljenom na plaži u Rafahu, u južnom pojasu Gaze, 30. januara 2024. godine.
Palestinska djevojka drži mačku u improviziranom kampu postavljenom na plaži u Rafahu, u južnom pojasu Gaze, 30. januara 2024. godine.

Izraelske snage granatirale su u petak predgrađe posljednjeg utočišta na južnom rubu pojasa Gaze, gdje su stotine hiljada raseljenih, prikovani uz graničnu ogradu, strahujući od novih napada kojima više nemaju kuda pobjeći.

Više od polovine od 2,3 miliona stanovnika Gaze sada su beskućnici i nagurani u Rafah. Desetine hiljada drugih stiglo je proteklih dana, noseći stvari u rukama i vukući djecu na kolicima, otkako su izraelske snage prošle sedmice pokrenule jedan od najvećih napada u ratu kako bi zauzele Khan Younis, glavni grad na jugu zemlje, sjeverno od Rafaha.

Ako izraelski tenkovi nastave da pristižu, "ostat će nam dva izbora: ostati i umrijeti ili se popeti na zidove u Egiptu", rekao je Emad, 55, biznismen i otac šestero djece, do kojeg je Reuters došao preko aplikacije za chat na mobilnom telefonu.

"Većina stanovništva Gaze je u Rafi. Ako tenkovi upadnu, to će biti masakr kao nikada prije tokom ovog rata."

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant rekao je kasno u četvrtak da će se trupe sada okrenuti prema Rafahu, koji je zajedno s Deir al-Balahom sjeverno od Khan Younisa među posljednjim preostalim područjima koja tek trebaju zauzeti u gotovo četveromjesečnom napadu.

"Ostvarujemo naše misije u Khan Younisu, a također ćemo doći do Rafaha i eliminirati elemente terora koji nam prijete", rekao je Gallant u saopćenju.

Kao jedini dio Gaze koji ima pristup ograničenoj hrani i medicinskoj pomoći koja curi preko granice, Rafah i susjedni dijelovi Khan Younisa vrve od improviziranih šatora.

Vjetar i hladno vrijeme su dodali nevoljama, raznijevši šatore, poplavivši tlo između njih.

Šta da radimo? Živimo u višestrukoj bijedi, ratu, gladi, a sada i kiši", rekla je Um Badri, majka petero djece raseljenih iz grada Gaze, koja sada živi u šatoru u Khan Younisu, do koje smo došli putem telefonskog razgovora.

"Čekali smo zimu, uživali gledajući kišu sa balkona naše kuće. Sada naše kuće više nema, a kišnica je poplavila šator u kojem smo završili."

Izraelski vojnici djeluju na lokaciji Khan Younis
Izraelski vojnici djeluju na lokaciji Khan Younis

PONUDA ZA PRIMIRJE

Rat u Gazi pokrenuli su borci Hamasa koji su 7. oktobra upali preko granične ograde u Izrael, ubivši 1.200 ljudi i zarobivši 253 taoca, prema izraelskim izvještajima.

Od tada, zdravstvene vlasti u Gazi kažu da je potvrđeno da je ubijeno više od 27.000 Palestinaca, uz strah da su hiljade tijela izgubljeno među ruševinama, u izraelskom napadu koji je opustošio veći dio teritorije.

Posrednici čekaju odgovor Hamasa, militantne grupe koja upravlja Gazom, na prijedlog sastavljen prošle sedmice s izraelskim i američkim špijunskim šefovima, a koji su prenijeli Egipat i Katar, za prvi produženi prekid vatre u ratu. Stanovnici se nadaju da će to zaustaviti borbe prije nego tenkovi uđu u Rafah.

U Gazi je u četvrtak došlo do kratke slavljeničke pucnjave kada su mediji na arapskom jeziku izvijestili o komentarima katarskog zvaničnika koji sugeriraju da je prekid vatre blizu. Ali Katar je jasno stavio do znanja da dogovor još nije postignut.

Jedino primirje do sada trajalo je samo nedelju dana krajem novembra, kada su militanti oslobodili 110 žena, dece i stranih talaca.

Prijedlog koji je sada na stolu bio bi daleko duži prekid neprijateljstava, omogućavajući da pomoć stigne u enklavu i da se stanovnici Gaze vrate u napuštene domove. Jedan palestinski zvaničnik rekao je da predviđa prvu fazu u trajanju od 40 dana, tokom koje će Hamas osloboditi preostale civilne taoce, nakon čega slijede dalje faze oslobađanja vojnika i predaje tijela mrtvih.

Ali strane ostaju daleko jedna od druge u pogledu onoga što će uslijediti.
Izrael kaže da Hamas mora biti iskorijenjen prije nego što povuče svoje trupe iz Gaze ili pusti zatvorenike. Hamas kaže da se neće raspasti i neće potpisati nikakav sporazum o primirju ili predati taoce bez dogovora da se Izrael povuče i okonča rat.

Palestinci koji bježe iz Khan Younisa kreću se prema Rafahu
Palestinci koji bježe iz Khan Younisa kreću se prema Rafahu

REGIONALNA KRIZA

Bliski istok je također na ivici zbog mogućnosti američkih napada na proiransku miliciju u Siriji i Iraku, što bi potencijalno moglo dovesti do dalje eskalacije, nakon ubistva tri američka vojnika prošle subote u napadu dronom u Jordanu.

Washington je rekao da se sprema uzvratiti za napad, prvi put kada su njegovi vojnici ubijeni u talasu eskalacijskog nasilja širom regije od strane proiranskih grupa od početka rata u Gazi.

Američki predsjednik Joe Biden, pod pritiskom da preduzme čvrstu akciju bez započinjanja šireg rata s Iranom, rekao je da je već odlučio za odgovor, za koji američki zvaničnici kažu da će uključivati višednevne udare. Teheran kaže da će odgovoriti.

"Nećemo započeti nikakav rat, ali ako neko želi da nas maltretira, dobiće snažan odgovor," rekao je predsjednik Ebrahim Raisi u televizijskom govoru.

Od decembra, nekoliko visokih komandanata iranske elitne Revolucionarne garde koji su savjetovali sirijsku vladu ubijeno je u navodnim izraelskim zračnim napadima na Siriju.

Iranski poluzvanični mediji izvijestili su u petak da je savjetnik Garde ubijen u još jednom izraelskom napadu na Damask.

Sirijski državni mediji navode da je Sirija oborila projektile ispaljene iz Izraela. Izrael je odbio da komentariše, u skladu sa svojom redovnom politikom.

Reuters je u četvrtak izvijestio da Iran smanjuje raspoređivanje svoje garde u Siriji kao odgovor na izraelske napade.

Proiranska grupa sa sjedištem u Iraku, koju Washington okrivljuje za smrtonosni napad na svoje trupe u Jordanu, Kataib Hezbollah, saopštila je da obustavlja vojnu akciju protiv Sjedinjenih Država kako bi izbjegla sramotu Bagdadske vlade.

Ali druga grupa sa sjedištem u Iraku, Nujaba, koja je također bila meta američkih napada od početka rata u Gazi, rekla je u petak da će nastaviti s napadima na Amerikance.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG