Linkovi

Paukova mreža Hamasovih tunela povećava rizik za Izraelce


Oficir izraelske vojske pokazuje novinarima tunel koji su palestinski militanti navodno koristili za prekogranične napade iz Gaze u Izrael, 25. jula 2014.
Oficir izraelske vojske pokazuje novinarima tunel koji su palestinski militanti navodno koristili za prekogranične napade iz Gaze u Izrael, 25. jula 2014.

Kako se izraelska kopnena ofanziva u pojasu Gaze razvija u svom najrazornijem ratu s Hamasom do sada, jedna od najvećih prijetnji i njegovim trupama i 2,3 miliona Palestinaca zarobljenih unutar primorske enklave zakopana je duboko pod zemljom.

Opsežan lavirint tunela koji je izgradila militantna grupa Hamas proteže se preko gusto naseljenog pojasa, skrivajući borce, njihov raketni arsenal i preko 200 talaca koje sada drže nakon neviđenog napada na Izrael 7. oktobra.

Raščišćavanje i urušavanje tih tunela bit će ključno ako Izrael želi da demontira Hamas. Ali borbe u gusto naseljenim urbanim područjima i kretanje u podzemlju mogli bi izraelskoj vojsci oduzeti neke od njenih tehnoloških prednosti, dok bi Hamasu dale prednost i iznad i ispod zemlje.

Palestinski borci iz brigada Izz el-Deen al-Kasam, naoružanog krila pokreta Hamas, stoje unutar podzemnog tunela u Gazi 18. avgusta 2014.
Palestinski borci iz brigada Izz el-Deen al-Kasam, naoružanog krila pokreta Hamas, stoje unutar podzemnog tunela u Gazi 18. avgusta 2014.

„Obično kažem da je to kao da hodaš ulicom i čekaš da te udare šakom u lice“, rekao je Džon Spenser, penzionisani major američke vojske i predsedavajući Studija urbanog ratovanja na Institutu za moderni rat u West Pointu.

Urbani defanzivci, dodao je, "imali su vremena da razmisle o tome gdje će biti i postoje milioni skrivenih lokacija na kojima mogu biti. Oni mogu da biraju vrijeme angažmana - ne možete ih vidjeti, ali oni mogu vidjeti vas .”

Izraelska vojska je tokom noći u subotu saopćila da su njeni ratni avioni pogodili 150 podzemnih ciljeva Hamasa u sjevernoj Gazi, opisujući ih kao tunele, borbene prostore i drugu podzemnu infrastrukturu. Udari - ono što se činilo kao najznačajnije izraelsko bombardovanje tunela do sada - došlo je dok je pojačao svoje kopnene operacije u Gazi.

ŠTA JE PROŠLOST POKAZALA

Tunelski rat je bio obilježje istorije, od rimske opsade starogrčkog grada Ambracije do ukrajinskih boraca koji su držali ruske snage u 24 kilometra tunela iz sovjetskog doba ispod mariupoljske željezare i čeličane Azovstal oko 80 dana u 2022.

Razlog je jednostavan: bitke u tunelima se smatraju nekima od najtežih za borbu za vojsku. Odlučan neprijatelj u sistemu tunela ili pećina može odabrati gdje će borba započeti - i često odrediti kako će se završiti - s obzirom na obilje mogućnosti za zasjedu.

To je posebno tačno u Pojasu Gaze, gdje se nalazi Hamasov sistem tunela koji je Izrael nazvao "Metro".

Dio tunela koji je otkrila izraelska vojska vidi se na izraelskoj strani granice između Izraela i Gaze, 14. avgusta 2014.
Dio tunela koji je otkrila izraelska vojska vidi se na izraelskoj strani granice između Izraela i Gaze, 14. avgusta 2014.

Kada su Izrael i Egipat uveli kaznenu blokadu Gaze nakon što je Hamas preuzeo kontrolu nad teritorijom 2007. godine, militantna grupa je proširila izgradnju svoje mreže tunela na krijumčarenje oružja i druge krijumčarene robe iz Egipta. Dok je Egipat kasnije zatvorio većinu tih prekograničnih tunela, sada se vjeruje da Hamas ima ogromnu podzemnu mrežu koja se proteže širom Gaze, što mu omogućava da prenosi oružje, zalihe i lovce van vidokruga izraelskih dronova.

Yehiyeh Sinwar, Hamasov politički lider, tvrdio je 2021. da je militantna grupa imala 500 kilometara tunela. Sam pojas Gaze je samo nekih 360 kvadratnih kilometara, otprilike dvostruko veći od Washingtona, D.C.

“Počeli su da govore da su uništili 100 kilometara Hamasovih tunela. Kažem vam da tuneli koje imamo u pojasu Gaze premašuju 500 kilometara”, rekao je Sinwar nakon krvavog 11-dnevnog rata s Izraelom. “Čak i da je njihova priča istinita, uništili su samo 20% tunela.”

Izraelska vojska zna za prijetnju najmanje od 2001. godine, kada je Hamas koristio tunel za detonaciju eksploziva ispod izraelske granične postaje. Od 2004. godine, odred izraelske vojske Samur, ili "lasice", fokusirao se na lociranje i uništavanje tunela, ponekad pomoću robota na daljinsko upravljanje. Oni koji ulaze unutra nose kiseonik, maske i drugu opremu.

Izrael je u prošlosti bombardovao iz vazduha i koristio eksploziv na zemlji da uništi tunele. Ali potpuno izbacivanje Hamasa zahtijevat će čišćenje tih tunela, gdje militanti mogu iskočiti iza izraelskih trupa koje napreduju.

Tokom rata 2014. godine, militanti Hamasa ubili su najmanje 11 izraelskih vojnika nakon što su se infiltrirali u Izrael kroz tunele. U drugom incidentu, izraelski oficir, poručnik Hadar Goldin, odvučen je u tunel unutar Gaze i ubijen. Hamas od tada drži Goldinove posmrtne ostatke.

Ariel Bernstein, bivši izraelski vojnik koji se borio u tom ratu, opisao je urbanu borbu u sjevernoj Gazi kao mješavinu "zasjeda, zamki, skrovišta, snajperista".

Podsjetio je da tuneli imaju dezorijentirajući, nadrealni efekat, stvarajući slijepe uglove dok su Hamasovi borci iskočili niotkuda da napadnu.

„Bilo je kao da se borim protiv duhova“, rekao je. "Ne vidiš ih."

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant rekao je u petak da očekuje tešku kopnenu ofanzivu, upozorivši da će "trebati puno vremena" da se demontira Hamasova ogromna mreža tunela. Kao dio strategije, Izrael je blokirao sve isporuke goriva u Gazu od izbijanja rata. Gallant je rekao da će Hamas zaplijeniti gorivo za generatore koji pumpaju zrak u tunelsku mrežu. „Za vazduh im treba ulje. Za naftu im trebamo mi”, rekao je.

Tunel u Gazi
Tunel u Gazi

Izraelska vojska je također u petak saopćila da je izvela "veoma značajne" zračne napade na podzemne ciljeve.

Obično su se moderne vojske oslanjale na kažnjavanje zračnih napada kako bi urušili tunele. Izraelski napadi u Gazi do sada u ovom ratu ubili su preko 7.300 ljudi, prema Ministarstvu zdravlja Gaze. Ali ti udari mogu nanijeti samo ograničenu štetu podzemnoj mreži.

Američke snage koje su se borile u Vijetnamskom ratu borile su se da očiste mrežu od 120 kilometara poznatu kao tuneli Củ Chi, u kojima su se američki vojnici suočavali sa uskim uglovima, zamkama i ponekad mračnim uslovima u predgrađu tadašnjeg Sajgona , Južni Vijetnam. Čak ni nemilosrdno bombardovanje B-52 nikada nije uništilo tunele. Ni ruski udari na ukrajinsku čeličanu 2022.

Ističući koliko je teško uništiti tunele, Amerika je 2017. godine koristila masivni eksploziv protiv sistema tunela grupe Islamska država u Afganistanu nazvanog "majka svih bombi", najvećeg nenuklearnog oružja koje je američka vojska ikada koristila u borbi.

DODATNI SLOJ KOMPLEKSNOSTI

Ipak, u svim tim slučajevima, napredujuća vojska se nije suočila sa izazovom koji Izrael sada čini sa Hamasovim tunelskim sistemom. Militantna grupa drži oko 200 talaca koje je zarobila u napadu 7. oktobra, u kojem je ubijeno i više od 1.400 ljudi.

Hamasovo oslobađanje 85-godišnje Yocheveda Lifshitza u ponedjeljak potvrdilo je sumnje da su militanti stavili taoce u tunele. Lifšic je opisala kako su je Hamasovi militanti uvukli u sistem tunela za koji je rekla da je "izgledao kao paukova mreža".

Čišćenje tunela sa taocima zarobljenim unutra će vjerovatno biti "spor, metodičan proces", pri čemu će se Izraelci oslanjati na robote i druge obavještajne podatke kako bi mapirali tunele i njihove potencijalne zamke, prema Soufan centru, njujorškom sigurnosnom trustu mozgova.

"S obzirom na metodično planiranje uključeno u napad, čini se vjerojatnim da će Hamas posvetiti značajno vrijeme planiranju za sljedeću fazu, provodeći opsežnu pripremu bojnog polja u Gazi", napisao je Soufan centar na brifingu. “Upotreba talaca kao živog štita će dodati dodatni sloj složenosti borbi.”

Potencijalne borbe s kojima se suočavaju izraelski vojnici također će biti klaustrofobične i zastrašujuće. Mnoge tehnološke prednosti izraelske vojske će se urušiti, dajući militantima prednost, upozorila je Daphné Richemond-Barak, profesorica na izraelskom Univerzitetu Reichman koja je napisala knjigu o podzemnom ratu.

“Kada uđete u tunel, vrlo je uzak, mračan je i vlažan, i vrlo brzo gubite osjećaj za prostor i vrijeme”, rekao je Richemond-Barak za Associated Press. „Imate taj strah od nepoznatog, ko dolazi iza ugla? ... Hoće li ovo biti zasjeda? Niko ne može doći i spasiti vas. Jedva možete komunicirati sa vanjskim svijetom, sa svojom jedinicom.”

Ratno polje bi moglo natjerati izraelsku vojsku na vatrene okršaje u kojima bi taoci mogli slučajno biti ubijeni. Eksplozivne zamke također bi mogle detonirati, zakopavajući žive i vojnike i taoce, rekao je Richemond-Barak.

Čak i uz te rizike, rekla je da tuneli moraju biti uništeni kako bi Izrael postigao svoje vojne ciljeve.

„Postoji posao koji treba da se završi i biće obavljen sada“, rekla je ona.

XS
SM
MD
LG