Linkovi

Humanitarni brod sa Kipra, natovaren hranom, stigao u Gazu


Fotografija koju je 12. ožujka 2024. objavila Proactiva Open Arms (POA) prikazuje brod Open Arms s humanitarnom pomoći u hrani u ciparskoj luci Larnaca.
Fotografija koju je 12. ožujka 2024. objavila Proactiva Open Arms (POA) prikazuje brod Open Arms s humanitarnom pomoći u hrani u ciparskoj luci Larnaca.

Brod koji vuče tegljač natovaren hranom stigao je u Gaze u petak, rekli su svjedoci, kao probna vožnja za novu rutu pomoći morem od Cipra do razorene palestinske enklave u kojoj prijeti glad nakon pet mjeseci izraelske vojne kampanje.

Brod, koji je organizirala dobrotvorna organizacija World Central Kitchen (WCK), prevozi gotovo 200 tona pomoći koja će biti isporučena preko mola koji se priprema u Gazi, a očekuje se da će drugi brod uskoro isploviti.

Malo je detalja o tome kako će isporuka i distribucija pomoći funkcionirati nakon što bude spreman istovar u Gazi, a humanitarne agencije UN-a opisale su ogromne prepreke u stizanju humanitarne pomoći onima kojima je potrebna.

Ako nova pomorska ruta bude uspješna, mogla bi pomoći u ublažavanju krize gladi koja pogađa Gazu, gdje se velik dio stanovništva suočava s pothranjenošću, a bolnice u najteže pogođenim sjevernim područjima izvijestile su da djeca umiru od gladi.

Međutim, dopremanje pomoći morem i zračnim desantima neće biti dovoljno da nadoknadi poteškoće u nabavi kopnenih zaliha, opetovano su rekle humanitarne agencije.

Rat u Gazi počeo je 7. listopada kada su borci Hamasa divljali u Izraelu ubivši 1200 ljudi i zarobivši 253 taoca prema izraelskim podacima.

Izraelska zračna i kopnena kampanja od tada je ubila više od 31.000 Palestinaca prema zdravstvenim vlastima u Gazi kojom upravlja Hamas, dok je većinu stanovništva istjerala iz njihovih domova i gurnula enklavu ka gladi.

Gaza: Stanovnici suočeni sa glađu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG