Linkovi

Sarajevo: Doputovala prva grupa državljana BiH i njihovih srodnika evakuisanih iz Gaze


Iz Gaze evakuisani građani BiH
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

Iz Gaze evakuisani građani BiH

Prva grupa državljana Bosne i Hercegovine i njihovih srodnika, koji su evakuisani iz Pojasa Gaze, stigla je u Sarajevo, letom iz Istanbula, 20. novembra. Radi se o grupi od 26 bh. državljana i njihovih srodnika.

Letom iz Istanbula u ponedjeljak navečer bi trebalo stići i preostalih 11 bh. državljana i njihovih srodnika, rečeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Oni su 15. novembra uspjeli preći granični prijelaz Rafah i izaći iz Gaze, nakon čega su prebačeni u glavni egipatski grad Kairo.

"Završili smo sigurnosne provjere, urađene su tehničke provjere", kazao je ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković na sarajevskom aerodromu.

Inače, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je jednoglasno 19. novembra "Odluku o odobravanju ulaska u Bosnu i Hercegovinu pod posebnim uslovima državljanima Palestine koji su srodnici državljana Bosne i Hercegovine", navedeno je u saopštenju ove institucije.

Ranije je saopšteno kako je za državljane BiH i njihove srodnike, koji su uspješno evakuisani iz Pojasa Gaze, država Katar osigurala avion, te da će snositi troškove njihovog boravka u Egiptu i prijevoza u Bosnu i Hercegovinu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG