Linkovi

Biden: SAD pregovaraju o primirju u Gazi od najmanje šest nedelja


Američki predsjednik Joe Biden govori na zajedničkoj konferenciji za novinare sa jordanskim kraljem Abdulahom u Washingtonu (Foto: Jim WATSON / AFP)
Američki predsjednik Joe Biden govori na zajedničkoj konferenciji za novinare sa jordanskim kraljem Abdulahom u Washingtonu (Foto: Jim WATSON / AFP)

Sjedinjene Države rade na sporazumu Izraela i Hamasa o taocima koji bi doveo do primirja u Gazi od najmanje šest sedmica, rekao je u ponedeljak američki predsjednik Joe Biden.

"Aktivno radimo za mir, bezbednost i dostojanstvo i palestinskog i izraelskog naroda. I na tome radim danonoćno", rekao je Bajden novinarima posle razgovora sa jordanskim kraljem Abdulahom u Vašingtonu.

Takođe je naglasio da "moraju da budu zaštićeni" civili u južnom gradu Rafi, na granici sa Egiptom. Izrael razmatra kopnenu ofanzivu u tom gusto naseljenom području, gde se sklonilo više od milion Palestinaca.

Jordanski kralj pozvao je na hitno primirje.

"Sada nam je potrebno trajno primirje", rekao je Abdulah i dodao da bi izraelski kopneni napad na Rafu sigurno doveo "do još jedne humanitarne katastrofe".

To je prvi susret saveznika otkako su tri američka vojnika prošlog meseca ubijena u napadu dronom na američku bazu u Jordanu. Bajden je okrivio milicije koje podržava Iran za pogibije, prve koje su SAD pretrpele nakon višemesečnih napada takvih grupa na američke snage širom Bliskog istoka i od početka rata Izraela i Hamas.

Sastanak sa kraljem Abdulahom drugim dolazi u trenutku kada Bajden i njegovi pomoćnici rade na posredovanju u proglašenju još jedne pauze u izraelskom ratu protiv Hamasa, kako bi poslali humanitarnu pomoć i zalihe u region i izvukli taoce. Bela kuća se suočava sa sve većim kritikama Amerikanaca arapskog porekla zbog stalne podrške administracije Izraelu i rastom broja žrtava u Gazi.

Činilo se da se bliži dogovor za još jednu pauzu u borbama. Visoki zvaničnik američke administracije rekao je u nedelju da je posle nedelja šatl diplomatije i telefonskih razgovora, u suštini uspostavljen okvir za dogovor koji bi mogao da omogući oslobađanje preostalih talaca koje Hamas drži u Gazi u zamenu za prekid borbi.

Zvaničnik, koji je govorio pod uslovom anonimnosti, priznao je da praznine ostaju, ali je odbio da precizira o čemu se radi. Zvaničnik je rekao da je izraelski vojni pritisak na Hamas u Kan Junisu u poslednjih nekoliko nedelja pomogao da se ekstremistička grupa približi prihvatanju sporazuma. Na mogućost za postizanje sporazuma potrošen je veći deo vremena tokom razgovora Bajdena sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom u nedelju.

Zvaničnik je rekao da su dvojica lidera takođe imala značajnu razmenu informacija o potencijalnom širenju izraelskih vojnih operacija na Rafu i da je Bajden ponovio protivljenje SAD toj ideji u "trenutnim uslovima" dok se više od 1,3 miliona ljudi nalazi tamo.

Bio je to najoštriji govor američkog predsednika o mogućoj operaciji. Bajden, koji je prošle nedelje nazvao vojni odgovor Izraela u Gazi "preteranim", takođe je tražio "hitne i konkretne" korake za jačanje humanitarne pomoći. Izraelska televizija Kanal 13 saopštila je da je razgovor trajao 45 minuta.

Zvaničnik je rekao da su Izraelci "jasno stavili do znanja da neće razmišljati o operaciji" u Rafi bez zaštite civilnog stanovništva. Zvaničnik je rekao da SAD nisu sigurne da postoji izvodljiv plan da se civili presele iz Rafe kako bi se omogućilo da vojne operacije zahvate mesto.

Jordan i druge arapske države su bile veoma kritične prema akcijama Izraela i izbegavale su javnu podršku dugoročnom planiranju onoga što će se dalje desiti, tvrdeći da se borbe moraju okončati pre nego što takvi razgovori počnu. Oni traže prekid vatre od sredine oktobra, pošto je broj civilnih žratava počeo da raste.

Bajden je planirao da poseti Jordan tokom putovanja u Izrael u oktobru ubrzo nakon napada Hamasa 7. oktobra, ali se od putovanja odustalo. Na povratku kući iz Izraela, Bajden je najavio da je pomogao u sklapanju prvog dogovora o privremenom pauziranju borbi i otvaranju prelaza u Rafi za humanitarnu pomoć.

U mesecima nakon toga, članovi njegove administracije su više puta putovali u region da bi sarađivali sa tamošnjim liderima.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG