Linkovi

Gay imigranti dobijaju podršku i prihvatanje od američke LBGTQ zajednice


Učesnici pridea u historijskom parku Los Angelesa 8. juna 2024. (Foto: AFP/Etienne LAURENT)
Učesnici pridea u historijskom parku Los Angelesa 8. juna 2024. (Foto: AFP/Etienne LAURENT)

Juni je mjesec LGBTQ ponosa u Sjedinjenim Državama. U Los Angelesu, proslave obuhvataju festival i paradu koji spadaju u neke od najvećih svjetskih pride manifestacija.

Desestine hiljada ljudi okupile su se u četvrti Hollywood. Novinarka Glasa Amerike Genia Dulot razgovarala je s imigrantskim parom o njihovim životima u Sjedinjenim Državama i njihovoj borbi za prihvatanje kod kuće.

Ovogodišnja parada je bila prva za Mireille Kamariza, koja je odrasla u Burundiju i počela da otvoreno živi kao gej žena kada je emigrirala u Ameriku sa 17 godina.

„Odrasla sam u Burundiju gdje nije bilo moguće biti gay žena. To je društveno neprihvatljivo. Ne prihvata se kao dio razgovora, nije nešto o čemu možete da razgovarate sa roditeljima. To je veoma religiozna zemlja sa snažnim ubijeđenjima o tome da muškarac mora da bude sa ženom i da je brak osnova društva u Burundiju”, priča Kamariza za Glas Amerike.

Kamariza je došla na paradu sa svojom suprugom Svetlanom Habonimanom, koju je u Burundiju odgojila majka, Ruskinja, koja također nije želela da prihvati njenu homoseksualnost.

„Odrastajući, znala sam da ona misli da je homoseksualnost mentalna bolest, jer sjećam se, kad sam bila tinejdžerka, gledale smo TV seriju gdje je jedan od junaka bio gay i ona je naglas rekla: 'To je mentalna bolest. To je bolest. Tim ljudima je potrebna pomoć'”.

Svetlanina majka je prestala da govori o njenoj homoseksualnosti kao bolesti, ali je nikada nije zaista prihvatila. Preminula je prošle godine u Rusiji.

„Bila je bolesna godinu dana. Sve to vrijeme, željele smo da se vidimo. Htjela sam da odem da je vidim još jednom, ali čak i kada je preminula, nisam mogla da odem, zbog svega što se dešava u Rusiji. I ne samo zbog rata, već činjenice da sam gay”, priča Svetlana.

Kada je riječ o povratku u Burundi, gdje postoje stroge kazne za homoseksualce, Kamariza kaže da putuje diskretno.

„Kada se vratim kući, plašim se da će me uhvatiti i u suštini se krijem. Nedavno sam posjetila zemlju, 2022. i nisam nikom rekla da sam tu, osim roditeljima. Nisam htjela da to zna moja šira porodica, čak ni prijatelji, iz straha da bi mogli da me prijave vlastima i da mi neće dozvoliti da napustim zemlju”, govori ona.

Mireille i Svetlana planiraju da zajedno podignu dijete i kažu da su zahvalne zbog lokalne LBGTQ zajednice koja je srdačno prihvatila njih i njihov brak.

XS
SM
MD
LG