Linkovi

Restoran pruža zatvorenicima nadu za budućnost


Restoran pruža zatvorenicima nadu za budućnost
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00

Galere - zatvor na italijanskom, je prvi zatvorski restoran u jednoj kaznenoj instituciji u Italiji gdje osuđenici pripremaju hranu i služe goste, a pri tome se spremaju i za život na slobodi. Novinar Philip Alexiou je pripremio prilog za gleadoce Glasa Amerike o toj neobičnoj vrsti obuke za zatvorenike.

Dakle - pri izlasku u restoran važna je i hrana i atmosfera. Ali zamislite atmosferu u restoranu gdje konobar ima dosije, a kuhar je odsluženju zatvorske kazne.

Silvia Polleri, osnivačica restorana u Galeri, objasnjava:

"Želimo uključiti i zajednicu iz spoljašnjeg svijeta tako da bi i oni razumijeli kakav je život u zatvoru pa da im bude lakše da prihvate ove ljude nakon izlazka iz zatvora."

Silvia Polleri je otvorila prvi zatvorski restorani u Italiji u kaznenoj ustanovi Bollate. Gosti dolaze na večeru, plate pa odlaze, a zatvorenici ostaju, kao Said koji ima još šest godina. Ali stiče nove vještine i biće mu lakše da nađe posao nakon izlaska.

I zatvorenik Said na ovo gleda vrlo pozitivno:

"Rad je veoma važan za zatvorenike. Stupamo u kontakt sa vanjskim svijetom, lakše razumijemo ono što nas čeka... a pomažemo i obitelj finansijski."

U zatvorskom restoranu imaju pravo raditi zatvorenici kojima je ostalo još dovoljno kazne pa da se održi neki kontinuitet u restoranu - a i sami da imalju dovoljno vremena za učenje novog zanata.

XS
SM
MD
LG