Linkovi

Moamer Gadafi - poglavar države s najdužim stažem u arapskom svijetu


Moamer Gadafi - poglavar države s najdužim stažem u arapskom svijetu
Moamer Gadafi - poglavar države s najdužim stažem u arapskom svijetu

Pukovnik Gadafi stekao reputaciju ekscentrika - bivši američki predsjednik Ronald Reagan nazvao ga je "divljim psom Srednjeg istoka"

Kako se čini, vladavina Moamera Gadafija približava se kraju. On je poglavar države s najdužim stažem u arapskom svijetu, a na vlast je došao 1969. godine vojnim udarom u kojem je smijenio kralja Idrisa. Pukovnik Gadafi stekao je reputaciju ekscentrika zbog svog ponašanja i neobične odjeće, a bio je poznat po tome što su ga čuvale tjelohraniteljice! Bivši američki predsjednik Ronald Reagan nazvao ga je "divljim psom Srednjeg istoka" jer je često privlačio pozornost na sebe kontroverznim političkim odlukama.

Podržavao je brojne revolucionarne pokrete diljem svijeta, uključujući one u Čadu i Iranu. Optuživalo ga se da podržava islamske militantne organizacije i terorističke napade. Godine 1986. američki predsjednik Reagan naložio je zračne udare na Libiju zbog navodne umiješanosti libijske vlade u napad na jedan njemački noćni klub u kojem su ubijena dva pripadnika američkih oružanih snaga. U tom je napadu ubijena petnaestogodišnja Gadafijeva usvojena kćer. Dvije godine prije toga Libija je bila okrivljena za rušenje Pan Americanovog zrakoplova nad Lockerbijem u Škotskoj kojom prilikom je poginulo 270 osoba.

Gadafi je priznao odgovornost za taj napad 2003. godine i pristao platiti obiteljima poginulih preko dvije milijarde dolara u kompenzaciji. Iste godine, libijski je čelnik osudio terorizam i odustao od oružja za masovno uništavanje, čime je uklonio prepreke za obnavljanje diplomatskih odnosa i ukidanje embarga koji su Sjedinjene Države i europske zemlje uvele protiv njegove zemlje nakon napada u njemačkom noćnom klubu. Ujedinjeni narodi ukinuli su također sankcije protiv Libije svojedobno uvedene zbog rušenja zrakoplova nad Lockerbijem.

Međutim, Gadafijeva dobra volja nije dugo potrajala. Borio se od veljače za ostanak na vlasti. Bio je pod ogromnim međunarodnim pritiskom da odstupi nakon što je odgovorio na rašireni revolt nasiljem. Napadi libijskih snaga na prosvjednike doveli su do novih međunarodnih sankcija, a u ožujku NATO savez je počeo zračnu kampanju protiv Gadafijevih snaga u skladu s mandatom Ujedinjenih naroda da se zaštite libijski stanovnici.

Rođen 1942. godine u beduinskoj obitelji u libijskoj pustinju, Gadafi je diplomirao na Sveučilištu Libije i postao vojni časnik. Ni desetljeće nakon što je preuzeo vlast u zemlji u dobi od 27 godina, izmislio je sustav vlade nazvan džamahirija, što na arapskom znači "država za mase". U teoriji sustav su trebali voditi narodni odbori, a Gadafi je imao titulu "bratskog čelnika i vodiča revolucije". Međutim, u stvarnosti slamao je neslaganja i navodno preživio nekoliko pokušaja atentata. Gadafi je također bio vatreni pobornik ideologije arapskog jedinstva – panarabizma i predvodio je panafrička nastojanja kako bi se ujedinile zemlje afričkog kontinenta.

XS
SM
MD
LG