Linkovi

Escobar: Rusija nije izvor problema na Zapadnom Balkanu, već ih iskorištava


ARHIVA - Gabrijel Eskobar
ARHIVA - Gabrijel Eskobar

“Normalizacija odnosa Srbije i Kosova ostaje prioritet State Departmenta”, izjavio je na oproštajnoj konferenciji za novinare Gabriel Escobar, zamjenik pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Euroaziju i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan, koji krajem mjeseca odlazi sa tog položaja.

Escobar je naglasio da posao koji obavlja “obično traje dvije godine”, ali da je sam tražio da se mandat produži još godinu dana pošto se, kako kaže, u to vrijeme nadao da će do kraja ove godine biti više napretka u pogledu primjene Ohridskog sporazuma i da će doći do pune primjene nekih zahtjeva koji se očekuju od Srbije, ali i uspostavljanja Zajednice opština sa srpskom većinom.

Američki diplomata kaže da se takođe nadao da će se Kosovo više približiti evropskoj integraciji kroz program Partnerstvo za mir i kandidaturu za članstvo u EU, te i da se dalje nada da će se to dogoditi, iako je “njemu ponestalo vremena”.

"Napuštam ovaj posao uvjeren da smo uspostavili neke programe i politike koji će pomoći regionu u pomirenju i euroatlantskoj integraciji", rekao je Escobar, navodeći da će ime njegovog nasljednika kao i funkcija na koju prelazi biti naknadno objavljeni.

"Nesrećan tajming posjete"

Na pitanja novinara o posjeti kineskog predsednika Srbiji i Mađarskoj, i najavljenog susreta sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, Escobar je rekao da je XI Jinping izabrao zemlje koje dovode u pitanje jedinstvo euroatlantske zajednice, i pozvao partnere da budu svjesni kineske agende u Evropi i euroatlantskoj zajednici.

Rekao je da je posjeta Xi Jinpinga Srbiji "tempirana da poveća tenzije između Srbije i ostatka zapadne zajednice", a da je trenutak posjete – koji se podudara sa 25. godišnjicom incidenta kada je u NATO bombardovanju pogođena ambasada Kine – “nesrećan ali namjeran”. SAD tvrde da je bombardovanje kineske ambasade 1999. bio nesrećan slučaj poslije čega je Kina dobila izvinjenje i odštetu.

Escobaru je postavljeno i pitanje o ruskom uticaju na Srbiju tokom njegovog mandata. Odgovorio je da je oduvek smatrao da Rusija nije izvor problema na Zapadnom Balkanu već ih samo - koristi. "Problemi postoje u posljednjih 25 godina, a rješavanjem tih problema se Rusiji onemogućuje da izaziva nevolje u regionu", konstatovao je.

Prijem Kosova u Vijeće Evrope

Povodom izvještaja da se odlaže rasprava o članstvu Kosova u Vijeću Evrope Escobar je izjavio da su očekivanja od obje strane jasna i definisana u Ohridu – od Kosova da se formira Zajednica opština sa sprskom većinom a da Srbija ne blokira Kosovu put ka članstvu u euroatlantskim i međunarodnim organizacijama. “Obje strane nisu poštovale dogovor” rekao je američki diplomata.

SAD nemaju glas u Vijeću Evrope ali postoji zabrinutost nekih članica da zahtevi o ZSO i neki drugi o položaju srpske manjine nisu ispunjeni i to izaziva zabrinutost da Kosovo nema dovoljno glasova".

Escobar je naglasio da SAD smatraju da Kosovo treba da bude članica EU i NATO. “Međutim, dok učvršćujemo kandidaturu Kosova za sve evroatlantske institucije, važno je da Kosovo sluša evropske partnere i sarađuje sa njima. Tretman manjina je ključan za Savet Evrope, Kosovo je dalo jasna obećanja o tome, to je dugogodišnja osoba uključena u Ahtisarijev plan, Briselski i Ohridski sporazum, i ne razumijemo zašto Kosovo ne primjenjuje svoje pravne obaveze”.

Escobar je istakao i da zapadne diplomate u susretima sa kosovskim premijerom samo prenose poruke svojih vlada i ne iznose lične stavove.

Tokom konferencije za novinare, osvrnuo se i na ranije ocjene da Washington nema uravnotežen odnos prema Kosovu i Srbiji, ističući da je u posljednjih godinu dana skoro svaka odluka bila u korist Kosova a ne Srbije, uključujući uvođenje sankcija šefu njene bezbjednosne agencije, javne pozive na odgovornost za one koji su učestvovali u napadu u Banjskoj, i podršku demokratskim procesima i izborima na Kosovu, uprkos bojkotu srpske manjine.

Crna Gora i rezolucija o Srebrenici

Na pitanja o stavu Vlade Crne Gore u odnosu na prijedlog rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama i podjelama u crnogorskoj vladi po tom pitanju, američki diplomata je odgovorio da "ne bi trebalo da bude podjela u Evropi po tom pitanju".

"Genocid u Srebrenici je činjenica. Rezolucija ne pominje nijednu zemlju ni etničku grupu, čak ni Republiku Srpsku i jednostavno podsjeća ljude na jednu historijsku činjenicu, u vrijeme kada u regionu postoji poricanje genocida i veličanje ratnih zločinaca".

Ističući da rezolucija pruža priliku za edukaciju, ponovio je da ona ne izdvaja nijednu zemlju niti narod. Kada je reč o predloženim amandmanima, rekao je da su SAD neformalno imale uvid u predlog amandmana, ali da "podnosioci rade direktno sa predlagačima rezolucije, što je ispravan put". Crnoj Gori nije potreban medijator, ona je uvažena članica Ujedinjenih nacija, zaključio je Escobar.

"Nisam otpušten"

Na kraju oproštajne konferencije za medije, Escobar je odlučno demantovao, kako kaže “neosnovane dezinformacije od strane navodnog novinara” da je smijenjen sa funkcije, zbog navodnog sukoba interesa i povezanosti članova njegove porodice sa Ministarstvom spoljnih poslova Srbije i Vladom Republike Srpske.

“Želim da kažem direktno da je sve u tom izvještaju laž. Nisam otpušten i to su potvrdili svi predstavnici State Departmenta. Moja supruga ne prima nikakav novac ni od jedne strane vlade. U svakoj ambasadi u kojoj smo služili, u Boliviji, Portugalu, Italiji i Srbiji moja supruga je uspostavljala lične kontakte, ona to radi bez ikakvih isplata i ugovora i nastaviće to da radi. Treće, nemam nikakve veze sa navodnim advokatom iz teksaške advokatske firme, koja ima javni website. Odgovorni novinar bi se obratio toj firmi i provjerio da nema veza”, rekao je američki diplomata.

Escobar je takođe istakao da su lažne i tvrdnje da su informacije o njegovoj smjeni potekle od kongresnih izvora, ističući da se Kongres ne obavještava o promenama diplomatskog osoblja.

"Zapravo izvještaj se pojavio pošto sam se kroz diplomatske kanale obratio vladama u regionu da govorim o toj tranziciji", rekao je on. "Izvještaj se pojavio ubrzo pošto sam obavijestio Vladu Kosova. Takve informacije se nažalost šire na Zapadnom Balkanu i to je jedan od razloga što strane nezavisne organizacije kritikuju medijsku situaciju na Kosovu".

XS
SM
MD
LG