Linkovi

G7 upozorava Rusiju "na ogromne posljedice" ako napadne Ukrajinu


Ministri vanjskih poslova i razvoja G-7 sastali su se u Liverpoolu, 12. decembar 2021.
Ministri vanjskih poslova i razvoja G-7 sastali su se u Liverpoolu, 12. decembar 2021.

Rusija će se suočiti sa ogromnim i teškim posljedicama ako predsjednik Vladimir Putin napadne Ukrajinu, upozorila je u nedjelju Grupa 7 najrazvijenih zemalja.

Američke obavještajne agencije procjenjuju da bi Rusija mogla da planira ofanzivu na više frontova u Ukrajini već početkom naredne godine, u kojoj bi učestvovalo 175.000 vojnika. Kremlj odbacuje te opužbe i ističe da na Zapadu vlada rusofobija.

Na sastanku u engleskom gradu Liverpoolu, ministri spoljnih poslova G7, te visoki predstavnik Evropske unije Josep Borrell, saopštili su da su jedinstveni u osudi raspoređivanja velikog broja ruskih snaga blizu Ukrajine i pozvali Moskvu na deeskalaciju.

"Bilo koja upotreba sile da bi se promijenile granice je strogo zabranjena međunarodnim pravom. Rusija bi trebalo da zna da će dalja vojna agresija protiv Ukrajine imati ogromne posljedice i veliku cijenu. Potvrđujemo nepokolebljivu posvećenost suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, kao i pravu svake suverene države da sama odlučuje o svojoj budućnosti", navodi se u saopštenju.

Zvaničnici G7 su takođe pozvali Rusiju da poštuje međunarodne obaveze kada je riječ o transparentnosti vojnih aktivnosti i pohvalili "uzdržanost" Ukrajine.

Američki predsjednik Joe Biden u subotu je izjavio da je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu prenio da će Rusija "skupo platiti" i trpiti ozbiljne ekonomske posljedice ako sprovede invaziju Ukrajine.

Biden je, govoreći o sastanku sa Putinom, rekao da nisu razgovarali o slanju američke vojske u Ukrajinu u slučaju ruske invazije.

"Jasno sam rekao predsjedniku Putinu: ako krene na Ukrajinu, ekonomske posljedice će biti razarajuće", naveo je Biden.

Američki i ruski predsjednik razgovarali su telefonom više od dva sata početkom nedjelje.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je u nedjelju za kablovsku mrežu NBC da u slučaju obnovljene ruske agresije protiv Ukrajine, vjerovatno neće biti protoka gasa kroz gasovod Sjeverni tok 2, između Rusije i Njemačke.

Kremlj je u nedjelju saopštio da je Putin rekao Bidenu da ruske trupe ne predstavljaju prijetnju i da se Moskva osuđuje zbog raspoređivanja vojnika na svojoj teritoriji. Putin i Biden su se saglasili da ponovo razgovaraju, sapštila je Moskva.

Ukrajina optužuje Rusiju da je rasporedila desetine hiljada vojnika duž granice, za slučaj ofanzive.

Rusija negira da planira bilo kakav upad i optužuje Ukrajinu i SAD da destabilizuju situaciju, te traži od njih određene bezbjednosne garancije.

Biden je obećao centralnoevropskim članicama NATO-a da će ojačati vojnu podršku zbog raspoređivanja ruske vojske. Pojedine zemlje strahuju da se može ponoviti ruska aneksija ukrajinskog Krima iz 2014.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG