Linkovi

Stoltenberg pozvao Rusiju na smirivanje situacije u Ukrajini


Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u Parizu, 10. decembra 2021.
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u Parizu, 10. decembra 2021.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ponovio je poziv Rusiji da "de-eskalira situaciju u Ukrajini", poštuje ukrajinski suverenitet i vrati se diplomatiji u rješavanju regionalnih problema. 

Stoltenberg je iznio te komentare u Parizu gdje se sastao sa šefom francuske diplomatije Žan-Iv Ledrijanom i ministarkom odbrane Florans Parli.

Već nekoliko nedelja, Rusija gomila trupe i tešku opremu na granici sa Ukrajinom. Prema američkim obavještajnim izveštajima, Rusija je planirala da dovede više od 100.000 vojnika na granicu pripremajući se za moguću invaziju početkom naredne godine. Rusija to demantuje.

Nagomilavanje ruskih trupa je bilo tema ministarskog sastanka NATO-a prošle nedelje, a u utorak su o tome razgovarali, na video konferenciji, i predsjednici SAD i Rusije, Džo Bajden i Vladimir Putin.

Razgovor Bajdena i Putina
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00

Govoreći u Parizu, šef NATO-a rekao je da pozdravlja dijalog između dvojice predsjednika, naglašavajući da kriza zahtijeva političko i diplomatsko rješenje.

Francuski ministar spoljnih poslova Ledrijan ponovo je izjavio da bi svaki eventualni napad na integritet Ukrajine imao "ogromne strateške posljedice" za Rusiju, što znači nove ekonomske sankcije.

Stoltenberg je takođe komentarisao govor koji je u četvrtak održao francuski predsjednik Emanuel Makron, uoči francuskog preuzimanja rotirajućeg predsjedavanja Evropskim savjetom iduće godine. Makron je govorio o snažnoj "suverenoj Evropi" i pozvao na jačanje odbrambenih kapaciteta EU.

Generalni sekretar NATO-a rekao je da pozdravlja nove pokušaje da se poboljša evropska odbrana, ali je upozorio da su regionu potrebni bolji kapaciteti koje bi mogli da korioste i NATO i EU, a ne "nove strukture koje rizikuju dupliranje onoga što već imamo".

U izvještaju su korišteni i podaci agencija AP, Reuters i AFP.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG